Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ RECEPTURE NA SENZORSKE ZNAČAJKE NEKTARA OD ŠLJIVE (CROSBI ID 369728)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Kićanović, Sanela UTJECAJ RECEPTURE NA SENZORSKE ZNAČAJKE NEKTARA OD ŠLJIVE / Hruškar, Mirjana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Kićanović, Sanela

Hruškar, Mirjana

hrvatski

UTJECAJ RECEPTURE NA SENZORSKE ZNAČAJKE NEKTARA OD ŠLJIVE

Senzorska analiza je znanstvena disciplina pomoću koje se procjenjuju svojstva prehrambenog proizvoda koja dolaze u doticaj s našim osjetilima i za svako svojstvo utvrđuje pojmove koji ga identificiraju i kvantificiraju. Danas, prema važećim pravilnicima o kakvoći ili o temeljnim zahtjevima za većinu prehrambenih proizvoda na hrvatskom tržištu traže se „svojstvena senzorska svojstva“ pojedinih proizvoda. U svrhu tog ispitivanja najviše se primjenjuju deskriptivna (opisna) analiza, stoga je u ovom istraživanju primijenjena za ocjenu nektara od šljive, različitog udjela voća, uz dodatak saharoze ili fruktoze te limunske ili jabučne kiseline. Na temelju dobivenih rezultata, nektar sa udjelom voća od 60 %, korigiran saharozom i limunskom kiselinom se pokazao kao najbolji te je bio najvišeg sveukupnog dojma pitkosti i harmoničnosti okusa. Najlošije prihvaćeni nektari su bili udjela voća od 30 % te korigirani fruktozom i jabučnom kiselinom.

Senzorska analiza; Deskriptivna (opisna) analiza; Nektar od šljiva

nije evidentirano

engleski

EFFECT OF VARIOUS RECIPES ON SENSORY CHARACTERISTICS OF PLUM NECTAR

nije evidentirano

sensory analysis; descriptive sensory analysis; plum nectar

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

23.12.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija