Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 557980

UTJECAJ RECEPTURE NA SENZORSKE ZNAČAJKE NEKTARA OD ŠLJIVE


Kićanović, Sanela
UTJECAJ RECEPTURE NA SENZORSKE ZNAČAJKE NEKTARA OD ŠLJIVE 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
UTJECAJ RECEPTURE NA SENZORSKE ZNAČAJKE NEKTARA OD ŠLJIVE
(EFFECT OF VARIOUS RECIPES ON SENSORY CHARACTERISTICS OF PLUM NECTAR)

Autori
Kićanović, Sanela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.12

Godina
2010

Stranica
32

Mentor
Hruškar, Mirjana

Ključne riječi
Senzorska analiza; Deskriptivna (opisna) analiza; Nektar od šljiva
(Sensory analysis; descriptive sensory analysis; plum nectar)

Sažetak
Senzorska analiza je znanstvena disciplina pomoću koje se procjenjuju svojstva prehrambenog proizvoda koja dolaze u doticaj s našim osjetilima i za svako svojstvo utvrđuje pojmove koji ga identificiraju i kvantificiraju. Danas, prema važećim pravilnicima o kakvoći ili o temeljnim zahtjevima za većinu prehrambenih proizvoda na hrvatskom tržištu traže se „svojstvena senzorska svojstva“ pojedinih proizvoda. U svrhu tog ispitivanja najviše se primjenjuju deskriptivna (opisna) analiza, stoga je u ovom istraživanju primijenjena za ocjenu nektara od šljive, različitog udjela voća, uz dodatak saharoze ili fruktoze te limunske ili jabučne kiseline. Na temelju dobivenih rezultata, nektar sa udjelom voća od 60 %, korigiran saharozom i limunskom kiselinom se pokazao kao najbolji te je bio najvišeg sveukupnog dojma pitkosti i harmoničnosti okusa. Najlošije prihvaćeni nektari su bili udjela voća od 30 % te korigirani fruktozom i jabučnom kiselinom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Nada Vahčić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb