Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 557961

ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET BAGREMOVOG MEDA


Andrašek, Danijela
ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET BAGREMOVOG MEDA 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET BAGREMOVOG MEDA
(ANTIOXIDANT CAPACITY OF ACACIA HONEY)

Autori
Andrašek, Danijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2011

Stranica
54

Mentor
Hruškar, Mirjana

Ključne riječi
Antioksidacijska aktivnost; DPPH; FRAP; Med
(Antioxidant activity; DPPH; FRAP; honey)

Sažetak
U ovom radu analizirano je 12 uzoraka bagremovog meda hrvatskog podrijetla, iz sezone 2008. Određen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Udio ukupnih fenola se kretao u rasponu od 46, 77 do 124, 19 mg GAE/kg meda, „radical scavenging“ aktivnost izraţena kao IC50 rasponu od 25, 02 do 138, 64 mg/mL, a antioksidacijska aktivnost izraţena kao FRAP vrijednost u rasponu od 4, 92 do 97, 70 μM Fe (II) 10%-tne otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija izmeĊu udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti odreĊene DPPH metodom (r = 0, 961) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r = 0, 915), kao i između rezultata dobivenih FRAP i DPPH metodom (r = 0, 950).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Nada Vahčić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb