Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ODREĐIVANJE UDJELA UKUPNIH FENOLA I FLAVONOIDA TE ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI BAGREMOVOG MEDA (CROSBI ID 369719)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kovač, Nikolina ODREĐIVANJE UDJELA UKUPNIH FENOLA I FLAVONOIDA TE ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI BAGREMOVOG MEDA / Marković, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Kovač, Nikolina

Marković, Ksenija

hrvatski

ODREĐIVANJE UDJELA UKUPNIH FENOLA I FLAVONOIDA TE ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI BAGREMOVOG MEDA

U ovom radu analizirano je 20 uzoraka bagremovog meda hrvatskog podrijetla, iz 2 regije s varaţdinskog područja. OdreĎen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, udio ukupnih flavonoida koristeći aluminijev klorid, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Udio ukupnih fenola kretao se u rasponu od 73, 524 do 121, 143 mg GAE/kg meda, ukupnih flavonoida u rasponu od 7, 038 do 18, 573 mg QE/100g meda, „radical scavenging“ aktivnost, izraţena kao IC50, u rasponu od 34, 766 do 66, 142 mg/mL, a antioksidacijska aktivnost izraţena kao FRAP vrijednost u rasponu od 33, 526 do 174, 053 μM Fe(II) 10 %-tne otopine meda. UtvrĎena je linearna korelacija izmeĎu udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti odreĎene DPPH metodom (r = 0, 9209) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti odreĎene FRAP metodom (r = 0, 9371), kao i izmeĎu rezultata dobivenih FRAP i DPPH metodom (r = 0, 9583).

antioksidacijska aktivnost; DPPH; fenoli; flavonoidi; FRAP

nije evidentirano

engleski

DETERMINATION OF TOTAL PHENOLICS, FLAVONOID CONTENT AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF ACACIA HONEY

nije evidentirano

antioxidant activity; DPPH; flavonoids; FRAP; phenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

63

27.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija