Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

NEKI PARAMETRI KVALITETE BAGREMOVOG MEDA (CROSBI ID 369715)

Ocjenski rad | diplomski rad

Skender, Mate NEKI PARAMETRI KVALITETE BAGREMOVOG MEDA / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Skender, Mate

Vahčić, Nada

hrvatski

NEKI PARAMETRI KVALITETE BAGREMOVOG MEDA

Kvaliteta meda je najvažniji čimbenik vrijednosti meda u ljudskoj prehrani, određuje se mjerenjem fizikalno-kemijskih svojstava meda. Ta svojstva ovise o biljnom i zemljopisnom podrijetlu meda, klimatskim uvjetima, načinu proizvodnje, uvjetima pakiranja te uvjetima i načinu skladištenja. U ovom radu, ispitan je 41 uzorak bagremovog meda prikupljen s područja Republike Hrvatske u svrhu analiziranja fizikalno-kemijskih parametara. Određivani su karakteristični parametri kvalitete meda kao što su maseni udio vode, električna provodnost, maseni udio reducirajućih šećera, saharoze, kiselost te specifični kut rotacije. Istraživanje je pokazalo da se maseni udio vode kretao u rasponu od 14, 84 do 19, 08%, električna provodnost od 0, 1103 do 0, 2210 mS/cm, kiselost od 8, 04 do 14, 24 mmol/kg, maseni udjel reducirajučih šečera od 63, 27 do 70, 57%, maseni udjel saharoze od 0, 00 do 2, 72% te specifični kut rotacije od −6, 98 do −12, 89.

Fizikalno-kemijski parametri; Kvaliteta meda

nije evidentirano

engleski

QUALITY PARAMETERS OF THE ACACIA HONEY

nije evidentirano

physico-chemical parameters; honey quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

04.05.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija