Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Razrada i validacija metode za određivanje boja topljivih u mastima HPLC tehnikom u čiliju i paprici (CROSBI ID 369709)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Podhraški-Relja, Zdenka Razrada i validacija metode za određivanje boja topljivih u mastima HPLC tehnikom u čiliju i paprici / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Podhraški-Relja, Zdenka

Vahčić, Nada

hrvatski

Razrada i validacija metode za određivanje boja topljivih u mastima HPLC tehnikom u čiliju i paprici

Cilj ovog rada bila je razrada i validacija jednostavne i brze metode za određivanja nedozvoljenih bojila Sudan I, Sudan II, Sudan III, Sudan IV i Para Red primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti uz detekciju u ultraljubičastom i vidljivom području (HPLC / UV/VIS) u uzorcima začina čilija i paprike. Metoda je razrađena uporabom C18 reverzno-fazne kolone, izokratno uz pokretnu fazu acetonitril / 0, 1 % metanska kiselina (90/10 ; v/v). Postupkom validacije provjereni su slijedeći parametri validacije: selektivnost, linearnost, preciznost, točnost, stabilnost mjernih otopina, granica detekcije i granica kvantifikacije, intermedijarna preciznost. Na temelju dobivenih rezultata, zaključeno je da je navedena analitička metoda prikladna za točno i precizno određivanje Sudan I, Sudan II, Sudan III, Sudan IV i Para Red bojila u uzorcima začina čilija i paprike.

HPLC; Paprika; Čili; Para Red; Sudan I; Sudan II; Sudan III; Sudan IV; Validacija metode

nije evidentirano

engleski

Development and validation of an HPLC method for the determination od fat soluble dyes in chilli and paprika spice

nije evidentirano

HPLC; paprika; chilli; Para Red; Sudan I; Sudan II; Sudan III; Sudan IV; validation method

nije evidentirano

Podaci o izdanju

80

14.06.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija