Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Levakovićeve mogućnosti školovanja u vlastitoj franjevačkoj pokrajinskoj zajednici (CROSBI ID 582487)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Hoško, Franjo Emanuel Levakovićeve mogućnosti školovanja u vlastitoj franjevačkoj pokrajinskoj zajednici // Zbornik o Rafaelu Levakoviću / Pavao Knezović (ur.). Zagreb: Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, 2010. str. 21-31

Podaci o odgovornosti

Hoško, Franjo Emanuel

hrvatski

Levakovićeve mogućnosti školovanja u vlastitoj franjevačkoj pokrajinskoj zajednici

Franjo Glavinić je izričito zapisao 1648. u svom djelu "Historia Tersattana" (Udine, 1648) da 1624. njegova franjevačka pokrajinska zajednica Bosna-Hrvatska "ima mladoga svećenika, nekoć mog učenika, koji osim drugoga znanja zna i tri jezika, naime latinski, talijanski i ilirski, odnosno slavenski, njegov materinski" jezik. "Bio je to Rafael Levaković iz Jaske, pripadnik provincije Bosne Hrvatske" (Glavinić, 1648a: 69, 137) U istom djelu Glavinić je spomenuo da je on sam na Trsatu 1599. i 1601. bio "klerik". Izraz "klerik" prvenstveno označuje onoga tko je stupio u Franjevački red da bi u njem postao svećenik i ne određuje ni razdoblje odgoja kao ni školovanje, pa ne isključuje značenje "novak", tl. početnik u franjevačkom životu, ni učenik gramatike, tj. srednje škole, ali se njime radije izriče status studenta filozofije ili teologije (Glavinić, 1648a: 51, 52 ; 122, 123). Dakle Glavinić je svjedok da je franjevačka pokrajinska zajednica sv. Križa na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće imala vlastitu školu za obrazovanje mladih franjevaca koji su se spremali i na svećeništvo, a to je moglo biti učilište gramatike ili ondašnja gimnazija, odnosno filozofsko učilište ili bogoslovna škola. U prilogu se objašnjava da je Levaković dio svog visokog školovanja obavio u domovini, i to na franjevačkom učilištu filozofije na Trsatu.

Franjevačka provincija Bosna-Hrvatska; učilište gramatike; filozofsko učilište; bogoslovna škola; Trsat; Rafael Levaković; Franjo Glavinić.

nije evidentirano

engleski

Study opportunities for Levaković in his own franciscan provincial community

nije evidentirano

Franciscan province Bosnia-Croatia; institution of learning grammar; philosophical institution of learning; theological school; Trsat; Rafael Levaković; Franjo Glavinić.

nije evidentirano

Podaci o prilogu

21-31.

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik o Rafaelu Levakoviću

Pavao Knezović

Zagreb: Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu

978-953-6682-91-1

Podaci o skupu

Nepoznat skup

predavanje

29.02.1904-29.02.2096

Povezanost rada

Teologija, Filologija, Povijest