Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 557742

UTJECAJ SUHE TVARI NA SASTAV BIOPLINA PROIZVEDENOG IZ SVINJSKE GNOJOVKE


Majkovčan, Ivana; Kralik, Davor; Kukić, Srećko; Spajić, Robert; Lamza, Saša; Jovičić, Daria
UTJECAJ SUHE TVARI NA SASTAV BIOPLINA PROIZVEDENOG IZ SVINJSKE GNOJOVKE // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 52 (2010), 1; 15-20 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 557742 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ SUHE TVARI NA SASTAV BIOPLINA PROIZVEDENOG IZ SVINJSKE GNOJOVKE
(INTERACTION OF THE DRY MATTER ON CONTENTS OF BIOGAS PRODUCED FROM PIG MANURE)

Autori
Majkovčan, Ivana ; Kralik, Davor ; Kukić, Srećko ; Spajić, Robert ; Lamza, Saša ; Jovičić, Daria

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 52 (2010), 1; 15-20

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
svinjska gnojovka ; bioplin ; ugljični dioksid ; metan ; količina suhe tvari
(biogas ; pig manure ; carbon dioxide ; methane ; dry matter)

Sažetak
Korištenje svinjske gnojovke kao biomase za proizvodnju bioplina jedan je od načina za učinkovitu uporabu otpada uz minimalan utjecaj na okoliš. Prednost bioplina i biomase u odnosu na fosilna goriva je neusporedivo manje emisije štetnih plinova i otpadnih tvari. Opterećenje atmosfere ugljik dioksidom (CO2) pri korištenju biomase je zanemarivo, jer je količina emitiranog CO2 prilikom izgaranja jednaka količini apsorbiranog CO2 tijekom rasta biljaka. Materijal istraživanja je svinjska gnojovka sa farme u okolici Osijeka gdje su svinje držane na rešetkastom podu a u istraživanju koristila se standardna metoda i kvantitativni postupak. Na uzorku se ispitivao postotak suhe tvari (ST) i njegova ovisnost o količini nastalog bioplina različitog sastava. Količina (ST) je niska i teoretski se kreće se od 0, 5 do 10 %. Ona je varijabilna i ovisi o pasmini, hranidbi, uvjetima držanja, tehnologiji, izgnojavanju itd. Uzorak sa niskom količinom (ST) sadržavao je veliku količinu pepela te je njegov postotak iznosio više od 50 %. Većina uzoraka s najvećim postotkom suhe tvari imala je visoki postotak (iznad 70 %) hlapljive organanske tvari (OT). Udio dušika (N) i CO2 viši je u bioplinu proizvedenom iz svinjske gnojovke s većim udjelom ST. Količina N obrnuto je proporcionalna količini metana (CH4) /r=-0, 948 ; p<0, 001/. Dokazana je visoko pozitivna korelacija između koncentracije ST i količine bioplina (r = 0, 947, p<0, 001). Količina bioplina ovisi o sadržaju ST s posebnim naglaskom na visoki postotak OT. Koncentracija CH4 najveća je kod skupine s najnižom proizvodnjom bioplina. Što je veći sadržaj suhe OT i udio masti u supstratu, veći je i postotak CH4.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0793448-3579 - Korištenje gnojovki i leguminoza u proizvodnji energije (Davor Kralik, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Saša Lamza (autor)

Avatar Url Davor Kralik (autor)

Avatar Url Robert Spajić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Majkovčan, Ivana; Kralik, Davor; Kukić, Srećko; Spajić, Robert; Lamza, Saša; Jovičić, Daria
UTJECAJ SUHE TVARI NA SASTAV BIOPLINA PROIZVEDENOG IZ SVINJSKE GNOJOVKE // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 52 (2010), 1; 15-20 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Majkovčan, I., Kralik, D., Kukić, S., Spajić, R., Lamza, S. & Jovičić, D. (2010) UTJECAJ SUHE TVARI NA SASTAV BIOPLINA PROIZVEDENOG IZ SVINJSKE GNOJOVKE. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 52 (1), 15-20.
@article{article, year = {2010}, pages = {15-20}, keywords = {biogas, pig manure, carbon dioxide, methane, dry matter}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {52}, number = {1}, issn = {0023-4850}, title = {INTERACTION OF THE DRY MATTER ON CONTENTS OF BIOGAS PRODUCED FROM PIG MANURE}, keyword = {biogas, pig manure, carbon dioxide, methane, dry matter} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font