Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj visine zalamanja i zrelosti lista na prinos i kvalitetu virdžinijskih sorata duhana (CROSBI ID 369692)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Gršić, Kristina Utjecaj visine zalamanja i zrelosti lista na prinos i kvalitetu virdžinijskih sorata duhana / Butorac, Jasminka ; Čavlek, Miroslav (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Gršić, Kristina

Butorac, Jasminka ; Čavlek, Miroslav

hrvatski

Utjecaj visine zalamanja i zrelosti lista na prinos i kvalitetu virdžinijskih sorata duhana

Zrelost duhana u vrijeme berbe presudna je za kvalitetu osušenog lista. Glavni cilj istraživanja bio je proučiti utjecaj zrelosti lista u momentu berbe na agronomska i kemijska svojstva virdžinijskih sorata duhana koje su najzastupljenije u proizvodnji duhana u Hrvatskoj. Istraživanja su provedena tijekom 2004., 2005. i 2007. godine po split-split plot shemi u četiri ponavljanja i visinom zalamanja (17 listova i 20 listova) kao glavnim faktorom, zrelošću (nezrelo, zrelo i prezrelo) kao podfaktorom i sortom (HVT 1, VJ 11 i DH 17) kao podpodfaktorom. Zrelost lista u momentu berbe utjecala je na prinos cijele biljke samo u godini s izrazitim vodnim stresom, i to u interakciji s visinom zalamanja. U tim se uvjetima višim zalamanjem i berbom zrelog duhana osiguravaju stabilniji i viši prinosi. Nesignifikantan utjecaj zrelosti u prve dvije godine rezultat je većih prinosa ostvarenih u donjim berbama berbom zreloga ili prezrelog duhana, a u gornjim berbama berbom nezrelih listova duhana. U prvoj je godini istraživanja prosječna cijena duhana odgađanjem trenutka berbe padala, a u trećoj godini kontinuirano je rasla. Ukupna vrijednost po hektaru, s malim izuzetcima, slijedila je trend prosječnih cijena. Najbolji agronomski pokazatelji, a s malim varijacijama i kvalitativni pokazatelji, ostvareni su sa sortom HVT 1. Kemijska svojstva duhana bila su više pod utjecajem vremenskih prilika nego faktora u istraživanju. S povećanjem stupnja zrelosti u momentu berbe sadržaj nikotina se povećavao. Iznimka je bila 2004. godina, kada se uz nižu visinu zalamanja sadržaj nikotina odlaganjem momenta berbe smanjivao. Sadržaj bjelančevina u 2005. godini povećavao se do optimalne zrelosti, a nakon toga se smanjivao. U 2007. godini intenzitet smanjenja sadržaja bjelančevina odgodom berbe ovisio je o sortama. Najveći sadržaj ukupnog dušika utvrđen je u 2004. godini u prezrelom duhanu, a u 2007. utvrđeno je zajedničko djelovanje zrelosti i sorte. Odgodom berbe sadržaj reducirajućih šećera smanjivao se samo u 2007. godini, a intenzitet smanjenja ovisio je o sortama. Odlaganjem vremena berbe omjer reducirajući šećeri/nikotin smanjivao se, a u 2007. intenzitet smanjenja ovisio je o sorti. Omjeri N-bjelančevina/ukupni dušik i ukupni dušik/nikotin u 2005. i 2007. također su se odgodom berbe smanjivali. U 2004. ovisili su o zajedničkom djelovanju zrelosti i sorte, a omjer ukupni dušik/nikotin i o djelovanju visine zalamanja i zrelosti lista.

duhan; tip virdžinija; sorta; visina zalamanja; zrelost agronomska svojstva; kemijska svojstva; indeksi kvalitete

nije evidentirano

engleski

Effect of topping height and ripeness of leaf on yield and quality of Virginia tobacco cultivars

nije evidentirano

tobacco; Virginia; variety; topping height; ripeness; agronomic traits; chemical properties; quality indices

nije evidentirano

Podaci o izdanju

111

14.01.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)