Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 5577

Kornatsko područje s meteorološkog stanovišta


Penzar, Ivan; Penzar, Branka
Kornatsko područje s meteorološkog stanovišta // Ekološke monografije 7: Kornati - priopćenja sa simpozija / Meštrov, M., Durbešić, P., Kerovec, M. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko ekološko društvo, Ministarstvo kulture, Nacionalni park, 1996. str. 91-104 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Kornatsko područje s meteorološkog stanovišta
(Metheorological characteristics of the Kornati Region)

Autori
Penzar, Ivan ; Penzar, Branka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Ekološke monografije 7: Kornati - priopćenja sa simpozija / Meštrov, M., Durbešić, P., Kerovec, M. - Zagreb : Hrvatsko ekološko društvo, Ministarstvo kulture, Nacionalni park, 1996, 91-104

Skup
Simpozij: prirodna podloga, zaštita, društveno i gospodarsko valori-

Mjesto i datum
Murter, Tisno, Kornati, Šibenik, Hrvatska, 02.-07. 10. 1995

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Klima; Kornati; Jadran
(Climate; Kornati; Adriatic)

Sažetak
Kornatska otočna skupina smještena je na prijelazu između dva područja koja se u meteorološkom smislu razlikuju. Sjeverniji je dio Jadrana u proljeće i jesen više pod utjecajem đenovskih ciklona, a južniji je ljeti trajnije zahvaćen suptropskim pojasom visokog atmosferskog tlaka. Preko otočne skupine ciklone prolaze uzduž i poprijeko kad idu Jadranom. Vrijeme i klima parka Kornati posljedica su takvih atmosferskih okolnosti. To područje obiluje suncem i vjetrom, oskudijeva vodom, zime su mu blage, a zrak je bogat vlagom i morskim aerosolom. Rosa je obično obilna i donekle nadomješta kišu. Prema Koepenovoj podjeli klima je Cs" a tj. topla klima sa suhim i vrućim ljetom i s najviše kiše u jesen. Sunce sija oko 2650 sati i dozračuje oko 3 kJ energije dnevno u lipnju, a oko 2,7 u prosincu. Bura puše u oko 66 dana godišnje, jugo u 46, a nepore- mećeno vrijeme vlada oko 190 dana. Kiše padne do 600 mm, tempe- ratura koleba od -3,8 ^oC do 36,4 ^o C, a prosječna iznosi 16 ^oC. Broj vedrih dana je preko 150, a oblačnih 74.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
119299

Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Branka Penzar, (36094)
Ivan Penzar, (36103)