Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kvaliteta smrznutog mesa peradi (CROSBI ID 769620)

Druge vrste radova | ostalo

Medić, Helga ; Kozačinski, Lidija ; Kušec, Goran ; Pleadin, Jelka ; Škrtić, Zoran ; Hengl, Brigita Kvaliteta smrznutog mesa peradi // Hrvatska agencija za hranu. 2011.

Podaci o odgovornosti

Medić, Helga ; Kozačinski, Lidija ; Kušec, Goran ; Pleadin, Jelka ; Škrtić, Zoran ; Hengl, Brigita

hrvatski

Kvaliteta smrznutog mesa peradi

Na tehnološku kvalitetu mesa peradi značajan utjecaj ima više čimbenika: način tova, vrsta hrane, temperatura okoliša, transport životinja, načini omamljivanja prije klanja, postupak s trupovima tijekom i nakon klanja, te uvjeti skladištenja. Svakako treba naglasiti da primjena više razine dobrobiti (tov, hvatanje životinja prije transporta te postupci pri omamljivanju i klanju) može značajno utjecati na kvalitetu mesa. Samo tehnološki besprijekorno kvalitetno meso može se podvrgnuti procesima daljnjeg skladištenja i čuvanja. Kvarenje proizvoda u najvećem je broju slučajeva posljedica djelovanja mikroorganizama, a rjeđe nastaje kao posljedica djelovanja fizikalno-kemijskih čimbenika. U oba su slučaja promjene intenzivnije u nepovoljnim uvjetima proizvodnje, pohrane i prometa namirnica. Zamrzavanje mesa kao metoda konzerviranja ima brojne prednosti u očuvanju svojstava mesa peradi čiji kemijski sastav karakteriziraju visokovrijedne bjelančevine, minerali i vitamini B kompleksa. Uspoređujući s ostalim postupcima konzerviranja, zamrzavanjem se najbolje očuvaju nutritivno vrijedni sastojci mesa. Kvaliteta zamrznutog mesa prvenstveno ovisi o brzini i temperaturi zamrzavanja, te o kristalima leda koji nastaju tijekom zamrzavanja, njihovom položaju i veličini. Značajni čimbenici koji određuju stabilnost i prihvatljivost proizvoda odnose se na one koji utječu na oksidativne i senzoriičke promjene. U tom smislu najvažniji čimbenici su sadržaj nezasićenih masnih kiselina i oksidativno ili antioksidativno okruženje fosfolipidnih membrana. Dodavanje soli prije zamrzavanja, rasijecanje i usitnjavanje također skraćuje rok trajanja zamrznutog mesa. Izuzetno je važan i učinak pakiranja, a krajnji čimbenik je temperatura pohrane. Kemijske analize koje su poznate i koriste za određivanje stupnja oksidacije masti u mesu i prizvodima, kao što su određivanje peroksidnog broja i TBA/TBARS, su nedovoljno istražene i često s različitim tumačenjima rezultata. Higijenska kvaliteta zamrznutog mesa ovisi o načinu i vremenu pohrane, načinu prijevoza i pravilnom čuvanju mesa u maloprodajnim centrima. Meso koje se stavlja u promet zamrznuto ima rok upotrebljivosti do kojeg treba biti potrošeno. Nakon isteka roka trajanja treba biti proglašeno štetnim za zdravlje i neprikladnim za prehranu ljudi, te povučeno s tržišta.

zamrznuto meso peradi ; biokemijske promjene ; mikroflora mesa peradi ; TBA

nije evidentirano

engleski

Quality of frozen poultry meat

nije evidentirano

frozen poultry meat ; biochemical changes ; microflora of poultry meat ; TBA

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Hrvatska agencija za hranu

2011.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina, Prehrambena tehnologija

Poveznice