Proteolitička aktivnost odabranih bakterija mliječne kiseline (CROSBI ID 369619)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mrduljaš, Nikolina
Šušković, Jagoda
hrvatski
Proteolitička aktivnost odabranih bakterija mliječne kiseline
Cilj ovog diplomskog rada bio je ispitati proteolitičku aktivnost odabranih vrsta bakterija mliječne kiseline (BMK), s posebnim naglaskom na probiotički soj Lactobacillus helveticus M92. Za proteolitičku aktivnost odgovorne su proteinaze stanične stijenke BMK koje im omogućuju rast u mlijeku, sudjeluju u formiranju arome i teksture proizvoda, te u sintezi biološki aktivnih peptida. Metodom difuzije u agar uz dodatak obranog mlijeka, najveću proteolitičku aktivnost pokazale su bakterije L. helveticus M92, L. acidophilus ATCC 4365 i L. rhamnosus GG. Prema dobivenim rezultatima bakterijske kulture pokazuju veću proteolitičku aktivnost od supernatanata kultura. Metodom SDS-PAGE ispitana je prisutnost biološki aktivnih peptida koji nastaju hidrolizom kazeina djelovanjem BMK, i to nakon inkubacije bakterija u MRS tekućoj hranjivoj podlozi uz dodatak kazeina ili nakon inkubacije u obranom mlijeku. Amplifikacijom gena koji kodiraju za proteaze prtH i prtH2 pomoću PCR metode dobiven je signal koji upućuju na prisutnost ovih gena kod L. helveticus M92.
biološki aktivni peptidi; probiotici; proteinaze stanične stijenke; proteolitička aktivnost;
nije evidentirano
engleski
Proteolytic activity of the selected lactic acid bacteria
nije evidentirano
bioactive peptides; cell envelope proteinases; probiotics; proteolytic activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
27.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb