Karakterizacija mikrobne populacije bakterija mliječne kiseline iz autohtonih sireva (CROSBI ID 369614)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Pobrić, Jelena
Kos, Blaženka
hrvatski
Karakterizacija mikrobne populacije bakterija mliječne kiseline iz autohtonih sireva
U ovom radu provedena je izolacija i karakterizacija autohtone populacije bakterija mliječne kiseline (BMK), prirodno prisutne u tradicionalnom proizvedenom svježem siru, s ciljem definiranja probiotičkih starter kultura. Odabrane autohtone bakterije su pomoću klasičnih mikrobioloških metoda okarakterizirane kao gram-pozitivni, katalaza-negativni, nesporogeni, koki ili štapići, koji uspješno spuštaju pH vrijednost hranjive podloge, te sintetiziraju visoke koncentracije mliječne kiseline. Mikrobiološka analiza pokazala je da BMK predstavljaju dominantnu autohtonu bakterijsku populaciju u svježem siru. Iz autohtonog svježeg sira odabrano je 14 različitih bakterijskih sojeva, čija je daljna identifikacija, provedena sekvencioniranjem 16S rRNA gena, potvrdila da se radi o različitim sojevima BMK. Autohtoni izolati BGAL 3-19, BGAL 3-43, BGAL 3-54 i BGGO 5-3 su pokazali visoki stupanj preživljavanja u gastrointestinalnom traktu (GIT) in vitro. Odabrani izolat BGAL 3-19 je osjetljiv na sve ispitane antibiotike, osim na vankomicin, za koji predstavnici Lactobacillus vrsta imaju urođenu rezistenciju, dok je BGGO 5-3 pored vankomicina rezistentan i na neomicin i streptomicin. Analizom površinskih proteina autohtonih BMK pomoću SDS-PAGE utvrđeno je da soj BGGO 7-28 posjeduje S-layer protein koji može imati važnu ulogu u probiotičkim svojstvima ovog soja.
autohtoni svježi sir; bakterije mliječne kiseline; identifikacija sekvencioniranjem 16S rRNA gena; probiotičke starter kulture
nije evidentirano
engleski
Characterization of the lactic acid bacteria microbial population from autochthonous cheeses
nije evidentirano
autochthonous fresh cheese; lactic acid bacteria; identification by sequencing 16S rRNA gene; probiotic starter cultures
nije evidentirano
Podaci o izdanju
54
30.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb