Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Karakterizacija mikrobne populacije bakterija mliječne kiseline iz autohtonih sireva (CROSBI ID 369614)

Ocjenski rad | diplomski rad

Pobrić, Jelena Karakterizacija mikrobne populacije bakterija mliječne kiseline iz autohtonih sireva / Kos, Blaženka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Pobrić, Jelena

Kos, Blaženka

hrvatski

Karakterizacija mikrobne populacije bakterija mliječne kiseline iz autohtonih sireva

U ovom radu provedena je izolacija i karakterizacija autohtone populacije bakterija mliječne kiseline (BMK), prirodno prisutne u tradicionalnom proizvedenom svježem siru, s ciljem definiranja probiotičkih starter kultura. Odabrane autohtone bakterije su pomoću klasičnih mikrobioloških metoda okarakterizirane kao gram-pozitivni, katalaza-negativni, nesporogeni, koki ili štapići, koji uspješno spuštaju pH vrijednost hranjive podloge, te sintetiziraju visoke koncentracije mliječne kiseline. Mikrobiološka analiza pokazala je da BMK predstavljaju dominantnu autohtonu bakterijsku populaciju u svježem siru. Iz autohtonog svježeg sira odabrano je 14 različitih bakterijskih sojeva, čija je daljna identifikacija, provedena sekvencioniranjem 16S rRNA gena, potvrdila da se radi o različitim sojevima BMK. Autohtoni izolati BGAL 3-19, BGAL 3-43, BGAL 3-54 i BGGO 5-3 su pokazali visoki stupanj preživljavanja u gastrointestinalnom traktu (GIT) in vitro. Odabrani izolat BGAL 3-19 je osjetljiv na sve ispitane antibiotike, osim na vankomicin, za koji predstavnici Lactobacillus vrsta imaju urođenu rezistenciju, dok je BGGO 5-3 pored vankomicina rezistentan i na neomicin i streptomicin. Analizom površinskih proteina autohtonih BMK pomoću SDS-PAGE utvrđeno je da soj BGGO 7-28 posjeduje S-layer protein koji može imati važnu ulogu u probiotičkim svojstvima ovog soja.

autohtoni svježi sir; bakterije mliječne kiseline; identifikacija sekvencioniranjem 16S rRNA gena; probiotičke starter kulture

nije evidentirano

engleski

Characterization of the lactic acid bacteria microbial population from autochthonous cheeses

nije evidentirano

autochthonous fresh cheese; lactic acid bacteria; identification by sequencing 16S rRNA gene; probiotic starter cultures

nije evidentirano

Podaci o izdanju

54

30.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija