Procjena zdravstvene sigurnosti hrane u domaćinstvima grada Rijeke (CROSBI ID 582375)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Staver, Mihaela ; Bilajac, Lovorka ; Lušić, Dražen ; Bilajac, Mirsad ; Delonga, Ivica ; Kunštek- Šimatović, Sanja ; Linšak, Željko
hrvatski
Procjena zdravstvene sigurnosti hrane u domaćinstvima grada Rijeke
Alimentarne infekcije i intoksikacije zarazne su bolesti uzrokovane mikroorganizmima, te se prenose zdravstveno neispravnom hranom. Usprkos današnjim mogućnostima prevencije, relativno su česta oboljenja unutar manjih grupacija ljudi (npr. obitelji). Studijom opisanom u ovom radu željelo se ispitati u kojoj se mjeri pojavljuju obiteljske epidemije te koji je najčešći razlog pojave istih, unutar obiteljskih zajednica građana Rijeke. Ovaj rad ima za cilj prikazati tijek projekta „Unaprjeđenje zdravstvene sigurnosti hrane u domaćinstvima grada Rijeke“, kojim je procijenjena razina osviještenosti stanovništva grada Rijeke u pogledu pripreme zdravstveno sigurne hrane u domaćinstvima. Istraživanje je provedeno metodom upitnika, razvijenih za potrebe istraživanja, na slučajno odabranom uzorku iz populacije muškaraca i žena u dobi iznad 18 godina. Prvi dio istraživanja sastojao se od ispitivanja socio-demografskih obilježja ispitanika i kućanstava u kojem oni žive, dok se drugi dio bavio ispitivanjem navika u postupanju s hranom te uvjetima u kojima se s hranom manipulira. Na osnovu podataka dobivenih ispitivanjem pristupilo se organizaciji serije tematskih predavanja o osiguranju zdravstveno sigurne hrane u domaćinstvima sukladno teritorijalnom ustrojstvu Grada Rijeke. Dobiveni rezultati ukazali su na to da je, tijekom jednogodišnjeg projektnog razdoblja, 47, 9 % ispitanika, uključujući i članove njihovih domaćinstava, osjetilo probavne smetnje koje se mogu povezati s trovanjem hranom uz istovremeni, značajno manji broj prijava obiteljskih epidemija. Najveći rizici povezani su uz nepravilno čuvanje i pripremu hrane te uvjete u obiteljskom kuhinjskom prostoru. Rezultati istraživanja ukazali su na pojavu oboljenja, ali i činjenicu da obiteljske epidemije nisu bile pravovremeno prijavljivane i dijagnosticirane, što ukazuje na nedovoljnu osviještenost i educiranost građana Rijeke o postojećim prehrambenim rizicima.
obiteljske epidemije; alimentarne infekcije i intoksikacije; sigurna priprema hrane
nije evidentirano
engleski
Food safety assessment in households of the municipality of Rijeka
nije evidentirano
family outbreaks; food born infections and intoxications; safe food preparation
nije evidentirano
Podaci o prilogu
751-751.
2011.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Gobin, I. ; Lušić, D.
Opatija: Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo (HUSI) - Komora sanitarnih inženjera i tehničara
978-953-7785-01-7
Podaci o skupu
Međunarodni stručno-znanstveni simpozij "Sanitarno inženjerstvo" (3 ; 2011)
predavanje
10.11.2011-12.11.2011
Opatija, Hrvatska