Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Procjena zdravstvene sigurnosti hrane u domaćinstvima grada Rijeke (CROSBI ID 582375)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Staver, Mihaela ; Bilajac, Lovorka ; Lušić, Dražen ; Bilajac, Mirsad ; Delonga, Ivica ; Kunštek- Šimatović, Sanja ; Linšak, Željko Procjena zdravstvene sigurnosti hrane u domaćinstvima grada Rijeke // 3. međunarodni stručno-znanstveni simpozij "Sanitarno inženjerstvo" : knjiga sažetaka = 3rd International scinetific and tehnical Symposium "Sanitary ingineering" : abstracts / Gobin, I. ; Lušić, D. (ur.). Opatija: Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo (HUSI) - Komora sanitarnih inženjera i tehničara, 2011. str. 751-751

Podaci o odgovornosti

Staver, Mihaela ; Bilajac, Lovorka ; Lušić, Dražen ; Bilajac, Mirsad ; Delonga, Ivica ; Kunštek- Šimatović, Sanja ; Linšak, Željko

hrvatski

Procjena zdravstvene sigurnosti hrane u domaćinstvima grada Rijeke

Alimentarne infekcije i intoksikacije zarazne su bolesti uzrokovane mikroorganizmima, te se prenose zdravstveno neispravnom hranom. Usprkos današnjim mogućnostima prevencije, relativno su česta oboljenja unutar manjih grupacija ljudi (npr. obitelji). Studijom opisanom u ovom radu željelo se ispitati u kojoj se mjeri pojavljuju obiteljske epidemije te koji je najčešći razlog pojave istih, unutar obiteljskih zajednica građana Rijeke. Ovaj rad ima za cilj prikazati tijek projekta „Unaprjeđenje zdravstvene sigurnosti hrane u domaćinstvima grada Rijeke“, kojim je procijenjena razina osviještenosti stanovništva grada Rijeke u pogledu pripreme zdravstveno sigurne hrane u domaćinstvima. Istraživanje je provedeno metodom upitnika, razvijenih za potrebe istraživanja, na slučajno odabranom uzorku iz populacije muškaraca i žena u dobi iznad 18 godina. Prvi dio istraživanja sastojao se od ispitivanja socio-demografskih obilježja ispitanika i kućanstava u kojem oni žive, dok se drugi dio bavio ispitivanjem navika u postupanju s hranom te uvjetima u kojima se s hranom manipulira. Na osnovu podataka dobivenih ispitivanjem pristupilo se organizaciji serije tematskih predavanja o osiguranju zdravstveno sigurne hrane u domaćinstvima sukladno teritorijalnom ustrojstvu Grada Rijeke. Dobiveni rezultati ukazali su na to da je, tijekom jednogodišnjeg projektnog razdoblja, 47, 9 % ispitanika, uključujući i članove njihovih domaćinstava, osjetilo probavne smetnje koje se mogu povezati s trovanjem hranom uz istovremeni, značajno manji broj prijava obiteljskih epidemija. Najveći rizici povezani su uz nepravilno čuvanje i pripremu hrane te uvjete u obiteljskom kuhinjskom prostoru. Rezultati istraživanja ukazali su na pojavu oboljenja, ali i činjenicu da obiteljske epidemije nisu bile pravovremeno prijavljivane i dijagnosticirane, što ukazuje na nedovoljnu osviještenost i educiranost građana Rijeke o postojećim prehrambenim rizicima.

obiteljske epidemije; alimentarne infekcije i intoksikacije; sigurna priprema hrane

nije evidentirano

engleski

Food safety assessment in households of the municipality of Rijeka

nije evidentirano

family outbreaks; food born infections and intoxications; safe food preparation

nije evidentirano

Podaci o prilogu

751-751.

2011.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Gobin, I. ; Lušić, D.

Opatija: Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo (HUSI) - Komora sanitarnih inženjera i tehničara

978-953-7785-01-7

Podaci o skupu

Međunarodni stručno-znanstveni simpozij "Sanitarno inženjerstvo" (3 ; 2011)

predavanje

10.11.2011-12.11.2011

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita