Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj interakcije procesnih parametara ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva ovčjeg mlijeka (CROSBI ID 369594)

Ocjenski rad | diplomski rad

Pirija, Zinka Utjecaj interakcije procesnih parametara ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva ovčjeg mlijeka / Brnčić, Mladen (mentor); Bosiljkov, Tomislav (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Pirija, Zinka

Brnčić, Mladen

Bosiljkov, Tomislav

hrvatski

Utjecaj interakcije procesnih parametara ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva ovčjeg mlijeka

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj interakcije parametara ultrazvuka visokog intenziteta konstantnih frekvencija od 30 i 24 kHz, i nominalnih snaga od 100 i 200W na fizikalna svojstva ovčjeg mlijeka. Praćen je utjecaj sljedećih parametara ultrazvuka: amplitude A (20%, 60% i 100%), promjera sondi d (7, 10 i 14 mm), ciklusa c (0, 6 ; 0, 8 i 1) i vremena obrade mlijeka t (2, 6, 10 i 15 min) na promjenu temperature, pH-vrijednosti i gustoće, kao i njihov utjecaj u intrakciji. Rezultati istraživanja statistički su obrađeni pomoću programskog paketa „Statistica 9“. Jačina i raspored utjecaja procesnih parametara (c, A, t i d) i međudjelovanja tih procesnih parametara na pojedina fizikalna svojstva, prikazani su dijagramima vjerojatnosti (Probability Plot). Probability Plot na apscisi ima vrijednosti standardiziranog koeficijenta utjecaja, a na ordinati odstupanja od očekivane vrijednosti, unutar intervala pouzdanosti. Individualan utjecaj parametara prikazan je preko p – vrijednosti i standardiziranog koeficijenta utjecaja  dobivenih linearnom i kvadratnom metodom, dok su  i p – vrijednosti za parametre u interakciji dobivene linearnom i linearno-kvadratnom metodom ANOVA-e. Usporedbom dobivenih rezultata zaključujemo koji model bolje opisuje utjecaje parametara. Dobiveni rezultati pokazali su da je linearni model pogodniji za interpretaciju utjecaja procesnih parametara na promjenu temperature, dok je za interpretaciju promjene pH i gustoće pogodniji kvadratni model.

ultrazvuk; fizikalna svojstva; ovčje mlijeko; interakcije

nije evidentirano

engleski

Influence of high intensity ultrasound process parameters interactions on physical properties of sheep milk

nije evidentirano

ultrasound; phyisical properties; sheep's milk; interactions

nije evidentirano

Podaci o izdanju

76

16.07.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija