Utjecaj interakcije procesnih parametara ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva ovčjeg mlijeka (CROSBI ID 369594)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Pirija, Zinka
Brnčić, Mladen
Bosiljkov, Tomislav
hrvatski
Utjecaj interakcije procesnih parametara ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva ovčjeg mlijeka
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj interakcije parametara ultrazvuka visokog intenziteta konstantnih frekvencija od 30 i 24 kHz, i nominalnih snaga od 100 i 200W na fizikalna svojstva ovčjeg mlijeka. Praćen je utjecaj sljedećih parametara ultrazvuka: amplitude A (20%, 60% i 100%), promjera sondi d (7, 10 i 14 mm), ciklusa c (0, 6 ; 0, 8 i 1) i vremena obrade mlijeka t (2, 6, 10 i 15 min) na promjenu temperature, pH-vrijednosti i gustoće, kao i njihov utjecaj u intrakciji. Rezultati istraživanja statistički su obrađeni pomoću programskog paketa „Statistica 9“. Jačina i raspored utjecaja procesnih parametara (c, A, t i d) i međudjelovanja tih procesnih parametara na pojedina fizikalna svojstva, prikazani su dijagramima vjerojatnosti (Probability Plot). Probability Plot na apscisi ima vrijednosti standardiziranog koeficijenta utjecaja, a na ordinati odstupanja od očekivane vrijednosti, unutar intervala pouzdanosti. Individualan utjecaj parametara prikazan je preko p – vrijednosti i standardiziranog koeficijenta utjecaja dobivenih linearnom i kvadratnom metodom, dok su i p – vrijednosti za parametre u interakciji dobivene linearnom i linearno-kvadratnom metodom ANOVA-e. Usporedbom dobivenih rezultata zaključujemo koji model bolje opisuje utjecaje parametara. Dobiveni rezultati pokazali su da je linearni model pogodniji za interpretaciju utjecaja procesnih parametara na promjenu temperature, dok je za interpretaciju promjene pH i gustoće pogodniji kvadratni model.
ultrazvuk; fizikalna svojstva; ovčje mlijeko; interakcije
nije evidentirano
engleski
Influence of high intensity ultrasound process parameters interactions on physical properties of sheep milk
nije evidentirano
ultrasound; phyisical properties; sheep's milk; interactions
nije evidentirano
Podaci o izdanju
76
16.07.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb