Definiranje optimalnih procesnih parametara ultrazvuka visokog intenziteta na promjenu fizikalnih svojstava sojinog mlijeka primjenom sondi različitog promjera (CROSBI ID 369572)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Milutin, Maja
Brnčić, Mladen
Bosiljkov, Tomislav
hrvatski
Definiranje optimalnih procesnih parametara ultrazvuka visokog intenziteta na promjenu fizikalnih svojstava sojinog mlijeka primjenom sondi različitog promjera
Fizikalna svojstva sojinog mlijeka kao što su temperatura, pH, gustoća i apsorbancija mijenjaju se primjenom različitih procesnih parametara ultrazvuka visokog intenziteta. Istraživanje je provedeno uređajem maksimalne izlazne snage od 100 W, frekvencije od 30 kHz, sondama promjera 7 i 10 milimetara te uređajem maksimalne izlazne snage 200 W, frekvencije od 24 kHz, sondom promjera 14 milimetara pri amplitudama (A = 20, 60 i 100%), vremenu obrade (t = 2, 6, 10 i 15 minuta) i primjenjenom ciklusu (c = 0, 6 ; 0, 8 i 1). Cilj ovog rada bio je odrediti optimalne procesne parametre pri kojima dolazi do najizraženijih promjena na vrijednosti temperature, pH, gustoće i apsorbancije sojinog mlijeka primjenom sondi promjera 7 mm, 10 mm i 14 mm. Volumen obrađenog mlijeka bio je 150 mL. Rezultati su statistički obrađeni u programu „Statistica 8“ i utjecaji su prikazani analizom varijance (ANOVA). Značajnost svakog procesnog parametra na pojedino fizikalno svojstvo prikazano je Post-hoc analizom (Tukey – test).
ultrazvuk; sojino mlijeko; fizikalna svojstva; sonda
nije evidentirano
engleski
Defining optimal process parameters of a high intensity ultrasound for changes in physical properties of soy milk using probes with different diameter
nije evidentirano
ultrasound; soy milk; physical properties; probe
nije evidentirano
Podaci o izdanju
53
14.07.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb