Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 556544

Multikriterijska analiza prostorno-vremenskih informacija vezanih uz zaštitu okoliša u Zagrebu


Medved, Ivan
Multikriterijska analiza prostorno-vremenskih informacija vezanih uz zaštitu okoliša u Zagrebu 2010., doktorska disertacija, Geodetski Fakultet, Zagreb


Naslov
Multikriterijska analiza prostorno-vremenskih informacija vezanih uz zaštitu okoliša u Zagrebu
(Multicriteria analysis of spatio-temporal information on enviroment protection in the City of Zagreb)

Autori
Medved, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Geodetski Fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.10

Godina
2010

Stranica
146

Mentor
Medak, Damir

Ključne riječi
Analitičko hijerarhijsko procesuiranje; Multikriterijska prostorna analiza; Multikriterijsko donošenje odluka; Geoinformacijski sustavi; Fuzzy.
(Analytic Hierarchy Process; Multiple Attributes Decision Making; Multicriteria Decision Making; Geographical Information Systems; Fuzzy.)

Sažetak
Zemljište ima višedimenzionalnu ulogu u mnogim globalnim procesima. Održivo planiranje i upravljanje zemljišnim resursima ima važnu ulogu u razvoju lokalne i globalne sredine. Proces planiranja, upravljanja i donošenja odluka u vezi sa zemljišnim resursima uvijek uključuje više kriterija uz pomoć kojih se ostvaruje traženi cilj. Sustavan pristup obuhvaća multikriterijske i multidimenzionalne probleme i olakšava donošenje složenih odluka. Geografski informacijski sustavi (GIS) naveliko se primjenjuju u inventarizaciji, analizi i vizualizaciji, iako se u planiranju i donošenju odluka potencijal takvih sustava, zbog njihove ograničene sposobnosti reprezentiranja prosudbe, vrijednosti i mišljenja na temelju kojih se odluke donose, nije mogao u potpunosti iskoristiti. Integracijom GIS sustava i multikriterijskih metoda donošenja odluka ta se ograničenost može prevladati . Cilj ovog istraživanja je napraviti preliminarne procjene zona osjetljivosti na klizišta u okviru zaštite okoliša u Gradu Zagrebu. Baze podataka u geoinformacijskom sustavu sastavljene su na temelju podatka iz topografskih i geoloških karata. Težinski faktori, analitičko hijerarhijski proces te metode fuzzy logike, korišteni su za utvrđivanje utjecaja pojedine klase za svaki faktor, za određivanje težina svakog faktora, a kombiniranjem više kriterija sastavljene su karte osjetljivosti na klizišta. Rezultati daju težinske koeficijente utjecajnih faktora i omogućavaju učinkovitije utvrđivanje zona ugroženosti u Gradu Zagrebu. Osim toga, uz pomoć sustava neposredno se poboljšava procjena i olakšava donošenje odluka u vezi s brdovitim lokacijama što istodobno širi potencijal tih sustava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeodezijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
007-0072974-1599 - Geoinformatika i geomatičko inženjerstvo u zaštiti okoliša (Damir Medak, )

Ustanove
Geodetski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ivan Medved, (264360)