Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 556313

Yang-Lee nule feromagnetskog mean-field Pottsovog modela


Glumac, Zvonko; Uzelac, Katarina
Yang-Lee nule feromagnetskog mean-field Pottsovog modela // Knjiga sažetaka 6. znanstvenog sastanka Hrvatskog fizikalnog društva / Buljan, Hrvoje ; Horvatič, Davor (ur.).
Zagreb: Hrvatsko fizikalno društvo, 2009. str. 119-119 (poster, sažetak, znanstveni)


Naslov
Yang-Lee nule feromagnetskog mean-field Pottsovog modela
(Yang-Lee zeros of the ferromagnetic mean-field Potts model)

Autori
Glumac, Zvonko ; Uzelac, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka 6. znanstvenog sastanka Hrvatskog fizikalnog društva / Buljan, Hrvoje ; Horvatič, Davor - Zagreb : Hrvatsko fizikalno društvo, 2009, 119-119

ISBN
978-953-7178-12-3

Skup
Šesti znanstveni sastanak Hrvatskog fizikalnog društva

Mjesto i datum
Primošten, Hrvatska, 08-11.10.2009.

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Neobjavljeni rad

Ključne riječi
Fazni prijelazi; Yang-Lee; Potts
(Phase transitions; Yang-Lee; Potts)

Sažetak
Konture nula particijske funkcije u ravnini kompleksnog polja znatno su složenije za Pottsov model s $q$ stanja nego za Isingov model. U slučaju međudjelovanja beskonačnog dosega, izveli smo egzaktan analitički izraz za ove nule u slučaju $q=3$ modela. Pokazali smo vezu ovih kontura i faznog dijagrama koji je za slučaj $q=3$ znatno složeniji od Isingovog. Analitički je pokazano da je za $q = 3$ prijelaz prvog reda za (inverzne) temperature $K$ iz intervala $K_0 \geq K > K_{;tr};$, a drugog reda u trikritičnoj točki $(K_{;tr};, h_{;tr};)$. Na $K_0$ prijelaz se događa uz $h = 0$, a u ostatku temperaturnog intervala, za konačnu vrijednost $h$ (za $q = 2$ model je $K_0 \equiv K_{;tr};$ i tu postoji samo prijelaz drugog reda uz $h = 0$). Na temperaturama $ K < K_0$, blizu realne osi polja, nule su raspoređene u dvije linije u kompleksnoj $h$ ravnini. Promjenom temperature $K \, \to \, K_0$, ove se dvije linije stapaju u jednu. Iz {;\it scaling}; ponašanja nula u blizini realne osi, uspjeli smo dobiti kritično ponašanje u različitim režimima faznog dijagrama. Numerički i dijelom analitički, su izračunati konvergencijski eksponenti koji opisuju $scaling$ ponašanje gustoće nula particijske funkcije i nule najbliže realnoj osi, u odnosu na broj čestica $N$. U slučaju prijelaza drugog reda, ovi se eksponenti povezuju s kritičnim eksponentom $\nu$.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FizikaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
035-0000000-3187 - Kriticne pojave i sustavi izvan ravnoteze (Katarina Uzelac, )

Ustanove
Institut za fiziku, Zagreb,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za fiziku