Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj vode na pripremu, učinkovitost i potrošnju sredstava za čišćenje i dezinfekciju (CROSBI ID 89906)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Šantek, Božidar Utjecaj vode na pripremu, učinkovitost i potrošnju sredstava za čišćenje i dezinfekciju // Svijet piva, 3 (1998), 18; 6-12-x

Podaci o odgovornosti

Šantek, Božidar

hrvatski

Utjecaj vode na pripremu, učinkovitost i potrošnju sredstava za čišćenje i dezinfekciju

U pivarstvu se troše veliki volumeni vode za čišćenje i pranje, kao i velike količine sredstava za čišćenje i dezinfekciju. Potrošnja vode se može optimizirati, ako se uzme u obzir utjecaj sastojaka vode na aktivne supstance sredstava za čišćenje i dezinfekciju. Tipične nečistoće u pivarstvu su uglavnom zaostaci sirovina (sladna prekrupa, kukuruzna krupica ili hmelj), međuproizvoda (sladovina),gotovog proizvoda (pivo) ili nusproizvoda (kvasac), na tehnološkoj opremi, ambalaži i ostalim površinama. Navedene nečistoce uglavnom sadrže slijedeće sastojke: proteine, masti ili ulja, ugljikohidrate, pektine, tanine, smole (hmeljne smole), soli i mineralne nakupine (kao što su vodeni kamenac (Ca-Mg-karbonat), pivski kamenac (Ca-oksalat) ili korozija na tehnološkoj opremi (Fe-oksid)). Zbog visokih higijenskih zahtjeva za prehrambene proizvode, pa tako i za pivo, procese čišćenja i dezinfekcije treba razmatrati kao povezane dijelove higijenskog koncepta, a njihovu provedbu izvoditi odvojeno.

voda; čišćenje; dezinfekcija

nije evidentirano

engleski

Influence of water on the preparation, efficiency and consumption of agents for cleaning and disinfection

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

3 (18)

1998.

6-12-x

objavljeno

1330-7843

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija