Utjecaj vode na pripremu, učinkovitost i potrošnju sredstava za čišćenje i dezinfekciju (CROSBI ID 89906)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Šantek, Božidar
hrvatski
Utjecaj vode na pripremu, učinkovitost i potrošnju sredstava za čišćenje i dezinfekciju
U pivarstvu se troše veliki volumeni vode za čišćenje i pranje, kao i velike količine sredstava za čišćenje i dezinfekciju. Potrošnja vode se može optimizirati, ako se uzme u obzir utjecaj sastojaka vode na aktivne supstance sredstava za čišćenje i dezinfekciju. Tipične nečistoće u pivarstvu su uglavnom zaostaci sirovina (sladna prekrupa, kukuruzna krupica ili hmelj), međuproizvoda (sladovina),gotovog proizvoda (pivo) ili nusproizvoda (kvasac), na tehnološkoj opremi, ambalaži i ostalim površinama. Navedene nečistoce uglavnom sadrže slijedeće sastojke: proteine, masti ili ulja, ugljikohidrate, pektine, tanine, smole (hmeljne smole), soli i mineralne nakupine (kao što su vodeni kamenac (Ca-Mg-karbonat), pivski kamenac (Ca-oksalat) ili korozija na tehnološkoj opremi (Fe-oksid)). Zbog visokih higijenskih zahtjeva za prehrambene proizvode, pa tako i za pivo, procese čišćenja i dezinfekcije treba razmatrati kao povezane dijelove higijenskog koncepta, a njihovu provedbu izvoditi odvojeno.
voda; čišćenje; dezinfekcija
nije evidentirano
engleski
Influence of water on the preparation, efficiency and consumption of agents for cleaning and disinfection
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano