Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Procesi identifikacije na otoku Korčuli (CROSBI ID 369379)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Orlić, Olga Procesi identifikacije na otoku Korčuli / Sujoldžić, Anita (mentor); Zagreb, Filozofski fakultet u Zagrebu, . 2011

Podaci o odgovornosti

Orlić, Olga

Sujoldžić, Anita

hrvatski

Procesi identifikacije na otoku Korčuli

Cilj ovog doktorskog rada bio je ispitati načine na koji se na otoku Korčuli odvijaju suvremeni procesi identifikacije. Promjena političke situacije 1990-tih godina, ali i suvremeni kontekst ulaska Republike Hrvatske u europske integracije pružio je lokalnim zajednicama otoka Korčule novi "poligon" za iskazivanje različitih identifikacija. U tim je procesima važno i pozicioniranje identiteta u odnosu na širi kontekst, bilo na vertikalnoj ili horizontalnoj razini. Rad je nastojao ukazati i na načine reprezentiranja lokalnih identiteta, pogotovo kroz diskurzivne formacije. S obzirom na, u antropološkim istraživanjima, općeprihvaćenu pretpostavku o važnosti i značaju Drugog u procesima konstrukcije vlastitoga identiteta, jedan od ciljeva istraživanja bio je otkriti tko su značajni Drugi za stanovnike otoka Korčule te načine njihove reprezentacije. U tom su smislu analizirane predodžbe, najčešće stereotipnog karaktera, o Drugima i sebi, koje se zasnivaju na govoru, mentalitetu i simbolima identiteta pojedinih mjesta na otoku. Istraživanje je provedeno u svim "većim" mjestima otoka Korčule prema principima utemeljene teorije i induktivnom pristupu te uz upotrebu kvalitativne metodologije i etnografskog pristupa. Rezultati su ukazali na ugniježđenost identiteta na otoku Korčuli te na njihov situacijski i dinamičan karakter. Ugnježđeni su identiteti međusobno kompatibilni te identiteti višeg reda (npr. regionalni) u sebi podrazumijevaju one nižeg reda (npr. lokalni), ali i obrnuto. Pripadnici naizgled bliskih i sličnih otočkih zajednica u biti posjeduju vrlo diferencirane lokalne identitete, koje su često jednakovažni ili važniji od onih višeg reda, poput nacionalnog. Strah od gubitka lokalnih obilježja (posebice jezika, ali i načina života) kao rezultat globalizacijskih procesa prisutan je kod većine sugovornika. Međutim, upravo spomenuta diferenciranost lokalnih identiteta, koja se najčešće iskazuje i pokazuje u obliku još uvijek aktualnih opozicija i antagonizama između pojedinih mjesta na otoku (dihotomije urbano-ruralno, staro– novodoseljeno stanovništvo npr.) pridonosi očuvanju lokalnih obilježja, pa makar samo na simboličan način. To svjedoči o snazi glokalizacijskih procesa i raznolikosti načina njihovih manifestiranja.

antropolgija; identifikacijski procesi; višestruki identiteti; ugniježđeni identiteti; otok Korčula; predodžbe o sebi i Drugome; stereotip(i)

nije evidentirano

engleski

Identification processes on the island of Korčula

nije evidentirano

anthropology; identification processes; multiple identities; nested identities; the island of Korčula; perception(s) about Others and self; stereotype(s)

nije evidentirano

Podaci o izdanju

255

07.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Filozofski fakultet u Zagrebu

Zagreb

Povezanost rada

Etnologija i antropologija