Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 555522

Procesi identifikacije na otoku Korčuli


Orlić, Olga
Procesi identifikacije na otoku Korčuli 2011., doktorska disertacija, Filozofski fakultet, Zagreb


Naslov
Procesi identifikacije na otoku Korčuli
(Identification processes on the island of Korčula)

Autori
Orlić, Olga

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Filozofski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.09.

Godina
2011

Stranica
255

Mentor
Sujoldžić, Anita

Ključne riječi
Antropolgija; identifikacijski procesi; višestruki identiteti; ugniježđeni identiteti; otok Korčula; predodžbe o sebi i Drugome; stereotip(i)
(Anthropology; identification processes; multiple identities; nested identities; the island of Korčula; perception(s) about Others and self; stereotype(s))

Sažetak
Cilj ovog doktorskog rada bio je ispitati načine na koji se na otoku Korčuli odvijaju suvremeni procesi identifikacije. Promjena političke situacije 1990-tih godina, ali i suvremeni kontekst ulaska Republike Hrvatske u europske integracije pružio je lokalnim zajednicama otoka Korčule novi "poligon" za iskazivanje različitih identifikacija. U tim je procesima važno i pozicioniranje identiteta u odnosu na širi kontekst, bilo na vertikalnoj ili horizontalnoj razini. Rad je nastojao ukazati i na načine reprezentiranja lokalnih identiteta, pogotovo kroz diskurzivne formacije. S obzirom na, u antropološkim istraživanjima, općeprihvaćenu pretpostavku o važnosti i značaju Drugog u procesima konstrukcije vlastitoga identiteta, jedan od ciljeva istraživanja bio je otkriti tko su značajni Drugi za stanovnike otoka Korčule te načine njihove reprezentacije. U tom su smislu analizirane predodžbe, najčešće stereotipnog karaktera, o Drugima i sebi, koje se zasnivaju na govoru, mentalitetu i simbolima identiteta pojedinih mjesta na otoku. Istraživanje je provedeno u svim "većim" mjestima otoka Korčule prema principima utemeljene teorije i induktivnom pristupu te uz upotrebu kvalitativne metodologije i etnografskog pristupa. Rezultati su ukazali na ugniježđenost identiteta na otoku Korčuli te na njihov situacijski i dinamičan karakter. Ugnježđeni su identiteti međusobno kompatibilni te identiteti višeg reda (npr. regionalni) u sebi podrazumijevaju one nižeg reda (npr. lokalni), ali i obrnuto. Pripadnici naizgled bliskih i sličnih otočkih zajednica u biti posjeduju vrlo diferencirane lokalne identitete, koje su često jednakovažni ili važniji od onih višeg reda, poput nacionalnog. Strah od gubitka lokalnih obilježja (posebice jezika, ali i načina života) kao rezultat globalizacijskih procesa prisutan je kod većine sugovornika. Međutim, upravo spomenuta diferenciranost lokalnih identiteta, koja se najčešće iskazuje i pokazuje u obliku još uvijek aktualnih opozicija i antagonizama između pojedinih mjesta na otoku (dihotomije urbano-ruralno, staro– novodoseljeno stanovništvo npr.) pridonosi očuvanju lokalnih obilježja, pa makar samo na simboličan način. To svjedoči o snazi glokalizacijskih procesa i raznolikosti načina njihovih manifestiranja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
196-1962766-2743 - Suvremena transformacija lokalnih jezičnih zajednica i kulturna raznolikost (Anita Sujoldžić, )

Ustanove
Institut za antropologiju

Autor s matičnim brojem:
Olga Orlić, (289933)