Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 555306

Imetak dubrovačke bratovštine sv. Antuna


Pešorda Vardić, Zrinka
Imetak dubrovačke bratovštine sv. Antuna // Znanstveni skupa "Grad hrvatskog srednjovjekovlja : Vlast i vlasništvo"
Zagreb, Hrvatska, 2012. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 555306 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Imetak dubrovačke bratovštine sv. Antuna
(The property of the Ragusan St. Anthony's Confraternity)

Autori
Pešorda Vardić, Zrinka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, znanstveni

Skup
Znanstveni skupa "Grad hrvatskog srednjovjekovlja : Vlast i vlasništvo"

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 15.-16.11.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Dubrovnik; bratovština; antunini; nekretnine; oporuke; legati
(Dubrovnik; confraternity; real-estates; testaments)

Sažetak
U radu se prikazuje financijski ustroj antuninske bratovštine, njezino poslovanja s nekretninama i legatima tijekom srednjeg vijeka. Financijska snaga bratovštine bila je vrlo bitan čimbenik u oblikovanju njezinog identiteta i društvenom pozicioniranju. Financijski je ustroj pratio administrativni razvoj bratovštine i s vremenom je postajao sve složeniji. Isto tako, imovinska i financijska moć bratovštine umnogome je utjecala na odnos vlasti prema njoj. Pitanje nekretnina, novca i imetka spadalo je u ključne odrednice koje su definirale odnose između bratovštine i plemićke vlasti. Upravo su se na tom polju znatno križali i prelamali interesi vladajuće hijerarhije s bratovštinskom. Oba su staleža, i vlasteoski koji je sjedio u vijeću i građanski okupljen u bratovštini, bila svjesna da su početni kriteriji izdvajanja i njihovog vlastitog staleškog oblikovanja počivali upravo u sferi imetka i gospodarske snage. Budući da su bili izvan crkvene jurisdikcije, antuninski bratimi nisu podlijegali zakonima kojima je svjetovna vlast sputavala crkvenu hijerarhiju. To se u prvom redu odnosilo na stjecanje nekretnina i raspolaganje njima. Bratovština je aktivno nabavljala nekretnine i potom ih dalje sama davala u najam. Novac kojeg su dubrovački Antunini dobivali iz najma nekretnina upotrijebljen je u religiozne i karitativne svrhe, bilo da je riječ o udjeljivanju pomoći siromasima ili za misna slavlja. Svi prihodi i rashodi bilježili su se u knjige i vodila se evidencija o poslovanju bratovštine. O računskim knjigama bratovštine govori i odredba iz 1475. godine u kojoj se navodi da su se svi računi trebali voditi u jednoj knjizi koja se čuvala u škrinji, tj. riznici bratovštine. Koncem 16. stoljeća, u vremenu sve veće birokratizacije uprave bratovštine, pojačane su odredbe o vođenju financijskih knjiga. Nažalost, računske knjige antuninske bratovštine iz tog vremena su najvjerojatnije zauvijek izgubljene ili uništene.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekti:
019-0190610-0590 - Grad hrvatskog srednjovjekovlja: društvene strukture, topografija, urbani život (Benyovsky Latin, Irena, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Hrvatski institut za povijest, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zrinka Pešorda Vardić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pešorda Vardić, Zrinka
Imetak dubrovačke bratovštine sv. Antuna // Znanstveni skupa "Grad hrvatskog srednjovjekovlja : Vlast i vlasništvo"
Zagreb, Hrvatska, 2012. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)
Pešorda Vardić, Z. (2012) Imetak dubrovačke bratovštine sv. Antuna. U: Znanstveni skupa "Grad hrvatskog srednjovjekovlja : Vlast i vlasništvo".
@article{article, author = {Pe\v{s}orda Vardi\'{c}, Zrinka}, year = {2012}, keywords = {Dubrovnik, bratov\v{s}tina, antunini, nekretnine, oporuke, legati}, title = {Imetak dubrova\v{c}ke bratov\v{s}tine sv. Antuna}, keyword = {Dubrovnik, bratov\v{s}tina, antunini, nekretnine, oporuke, legati}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pe\v{s}orda Vardi\'{c}, Zrinka}, year = {2012}, keywords = {Dubrovnik, confraternity, real-estates, testaments}, title = {The property of the Ragusan St. Anthony's Confraternity}, keyword = {Dubrovnik, confraternity, real-estates, testaments}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font