Ispitivanje reoloških i kemijskih svojstava različitih genotipa pšenice s osječkog područja uroda 2008., 2009. i 2010. godine (CROSBI ID 369351)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kobaš, Andrea
Jukić, Marko
Horvat, Daniela
hrvatski
Ispitivanje reoloških i kemijskih svojstava različitih genotipa pšenice s osječkog područja uroda 2008., 2009. i 2010. godine
U radu je provedeno ispitivanje reoloških i kemijskih svojstava deset različitih genotipa pšenice s područja Osječko-baranjske županije tijekom 2008., 2009. i 2010. godine. Ispitivanje je provedeno na sljedećim sortama pšenice Poljoprivrednog instituta Osijek: Osječka šišulja (U1), Žitarka, Srpanjka, Golubica, Soissons, Sana, Renata, Felix, Zlata i Divana. Reološka svojstva tijesta su ispitana na Brabenderovom farinografu i ekstenzografu. Ispitana kemijska svojstva su: udio proteina na Infratecu, gluten indeks na Glutomaticu, broj padanja na uređaju za određivanje broja padanja po Hagberg-Pertenu i sedimentacijska vrijednost na uređaju za određivanje sedimentacijske vrijednosti po Zelenyu. Provedena je analiza i usporedba dobivenih vrijednosti za pojedina svojstva tijekom tri godine. Također, napravljena je usporedba srednjih vrijednosti pojedinačno za svako svojstvo tijekom 2008., 2009. i 2010. godine. Na kraju rada postavljena je korelacija svih parametara.
pšenica; reološka i kemijska svojstva tijesta; gluten; farinograf; ekstenzograf
nije evidentirano
engleski
Examination of the rheological and chemical properties of different wheat genotypes from the osijek area yield 2008, 2009 and 2010.
The aim of this work was to evaluate the rheological and chemical properties of ten different genotypes of wheat in the area of Osijek-Baranja County in the years 2008, 2009 and 2010. An investigation was conducted for the following varieties of wheat from Agricultural Institute Osijek: Osječka Šišulja (U1), Žitarka, Srpanjka, Golubica, Soissons, Sana, Renata, Felix, Zlata i Divana. Rheological properties were tested on the Brabender farinograph and extensograph. Chemical properties were examined: protein content on Infratec, wet gluten and gluten index on Glutomatic, falling number by Hagberg-Perten and sedimentation value according to Zeleny. An analysis and comparison of the obtained results for individual properties within three years was carried out. Also, a comparison of mean values separately for each property during 2008, 2009 and 2010 was made. At the end of the set, the correlation of all parameters was done.
wheat; rheological and chemical properties of dough; gluten; farinograph; extensograph
nije evidentirano
Podaci o izdanju
77
29.09.2011.
obranjeno
109:007647
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek