Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na temperaturu i stabilnost kravljeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije (CROSBI ID 369341)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jagušt, Ivana
Brnčić, Mladen
Bosiljkov, Tomislav
hrvatski
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na temperaturu i stabilnost kravljeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta konstantne frekvencije od 24 kHz na temperaturu te stabilnost kravljeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije (ISE). Također smo željeli utvrditi utječe li porast temperature uslijed ultrazvučne obrade na ISE, apsorbanciju, gustoću i viskoznost kravljeg mlijeka. Praćen je utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta snage 400 W na temperaturu, apsorbanciju, apsorbanciju nakon 24 sata, gustoću i viskoznost pri slijedećim procesnim parametrima ultrazvuka: amplituda (A = 37, 5 ; 50 ; 62, 5 ; 75 ; 87, 5 ; 100 %) ; vrijeme obrade (t = 2, 6, 10, 15 minuta) ; primijenjeni ciklus (c = 0, 6 ; 0, 8 ; 1). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni pomoću programskog paketa „Statistica 8“. Vrijednosti ISE izračunati su preko izmjerenih vrijednosti apsorbacije kravljeg mlijeka. Najveći utjecaj na porast ISE pokazao je primijenjeni ciklus, zatim vrijeme obrade ultrazvukom, te amplituda. Porast temperature utječe na povećanje vrijednosti prividne viskoznosti i smanjenje gustoće što indirektno djeluje na promjenu ISE.
ultrazvuk; emulgiranje; kravlje mlijeko
nije evidentirano
engleski
Influence of high intensity ultrasound on temperature and stability of cow milk expressed by the emulsion stability index
nije evidentirano
ultrasound; emulsification; cow milk
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51
04.05.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb