Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na temperaturu i stabilnost kravljeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije (CROSBI ID 369341)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jagušt, Ivana Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na temperaturu i stabilnost kravljeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije / Brnčić, Mladen (mentor); Bosiljkov, Tomislav (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Jagušt, Ivana

Brnčić, Mladen

Bosiljkov, Tomislav

hrvatski

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na temperaturu i stabilnost kravljeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta konstantne frekvencije od 24 kHz na temperaturu te stabilnost kravljeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije (ISE). Također smo željeli utvrditi utječe li porast temperature uslijed ultrazvučne obrade na ISE, apsorbanciju, gustoću i viskoznost kravljeg mlijeka. Praćen je utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta snage 400 W na temperaturu, apsorbanciju, apsorbanciju nakon 24 sata, gustoću i viskoznost pri slijedećim procesnim parametrima ultrazvuka: amplituda (A = 37, 5 ; 50 ; 62, 5 ; 75 ; 87, 5 ; 100 %) ; vrijeme obrade (t = 2, 6, 10, 15 minuta) ; primijenjeni ciklus (c = 0, 6 ; 0, 8 ; 1). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni pomoću programskog paketa „Statistica 8“. Vrijednosti ISE izračunati su preko izmjerenih vrijednosti apsorbacije kravljeg mlijeka. Najveći utjecaj na porast ISE pokazao je primijenjeni ciklus, zatim vrijeme obrade ultrazvukom, te amplituda. Porast temperature utječe na povećanje vrijednosti prividne viskoznosti i smanjenje gustoće što indirektno djeluje na promjenu ISE.

ultrazvuk; emulgiranje; kravlje mlijeko

nije evidentirano

engleski

Influence of high intensity ultrasound on temperature and stability of cow milk expressed by the emulsion stability index

nije evidentirano

ultrasound; emulsification; cow milk

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51

04.05.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija