Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 555036

Izvedba matematičkog modela sušenja jabuke "zlatni delišes" u infracrvenoj sušari uz predobradu ultrazvukom visokog intenziteta


Skupnjak, Ana
Izvedba matematičkog modela sušenja jabuke "zlatni delišes" u infracrvenoj sušari uz predobradu ultrazvukom visokog intenziteta 2010., diplomski rad, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Izvedba matematičkog modela sušenja jabuke "zlatni delišes" u infracrvenoj sušari uz predobradu ultrazvukom visokog intenziteta
(Design of mathematical model of drying apple "golden delicious" in the infrared dryer using high intensity ultrasound pre-treatment)

Autori
Skupnjak, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.04

Godina
2010

Stranica
72

Mentor
Brnčić, Mladen

Neposredni voditelj
Karlović, Sven

Ključne riječi
Ultrazvuk sisokog intenziteta; infracrveno sušenje matematički modeli
(High intensity ultrasound; infrared drying; mathematical models)

Sažetak
Infracrveno sušenje uz predobradu ultrazvukom koristi niže temperature od uobičajenih metoda sušenja, koje se temelje na upotrebi toplinske energije uz veliki gubitak vode, održavajući boju, teksturu i strukturu. Svrha ovog rada je proučiti kako primjena ultrazvuka visokog intenziteta različitih amplituda djeluje na vrijeme sušenja uzraka jabuka te na njihovu boju i teksturalna svojstva. Koristio se ultrazvučni uređaj maksimalne snage 200 W i frekvencije 24 kHz. Amplitude rada iznose 0 %, 20 %, 40 %, 60 &, 80 % i 100 %. Optimiziranje procesa sušeja pomoću matematičkog modeliranja raspodjele temperature i vlage u materijalu može smanjiti potrošnju energije u infracrvenoj sušari. Dobiveni rezultati pokazuju da primjena ultrazvuka različitih amplituda skraćuje vrijeme sušenja i povećava difuzivnost vode, zbog tvorbe mikroskopski velikih kanalića na površini i unutar uzoraka. Tvrdoća uzoraka postepeno opada sa povećanjem intenziteta ultrazvuka, dok elastičnost raste sa porastom intenziteta ultrazvuka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0581846-0422 - Pripremanje sirovina i određivanje teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda (Damir Ježek, )
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Branko Tripalo, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb