Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj različite hrane na uzgojne pokazatelje tune (Thunnus thynnus) u bračkom akvatoriju (CROSBI ID 369332)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Miletić, Ivana Utjecaj različite hrane na uzgojne pokazatelje tune (Thunnus thynnus) u bračkom akvatoriju / Aničić, Ivica ; Tičina, Vjekoslav (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Miletić, Ivana

Aničić, Ivica ; Tičina, Vjekoslav

hrvatski

Utjecaj različite hrane na uzgojne pokazatelje tune (Thunnus thynnus) u bračkom akvatoriju

Na uzgajalištima tuna u poduzeću „Sardina“ d.d. Postira obavljena su istraživanja u razdoblju od travnja 2001 godine do siječnja 2004. godine Istraživanje je provedeno na dvije lokacije ; na koncesiju u uvali „Smrka“ i „Grška Vela“. Na 7 uzgojnih kaveza s tunama (Thunnus thynnus), tehnološki je praćen uzgoj tijekom dva uzgojna ciklusa. Kod skupine A uzgoj je trajao 21 mjesec i analizirala su se dva uzgojna kaveza, dok je kod skupine B uzgoj trajao od 6 do 9 mjeseci i analizirano je pet uzgojnih kaveza. Posebna pozornost posvećena je hranidbi tuna, količini potrebne hrane, utjecaju prehrane na različite parametre tune, a cilj je bio odrediti vrstu hrane koja utječe na porast biomase ribe u uzgoju. Istraživanja tijekom navedenog perioda pokazala su da je tuna zbog svojih navika, brzog metabolizma, grabežljivosti i dobrog prirasta, jako pogodna vrsta za uzgajanje. Hranidba tune obavlja se malom plavom ribom, te uvoznom srdelom i haringom iz sjevernih mora, koja je visoko kalorična i u svom biokemijskom sastavu sadrži veliki postotak masti. Međutim takav način hranjenja utječe na funkcionalnost jetrenih stanica koje kod tovljene tune pokazuju znakove masne degeneracije. Istraživanje je pokazalo da količina unesene hrane ovisi o temperaturi, te da utjecaj temperature na rast prividno prestaje padom temperatura ispod 13° C. Specifična stopa rasta (SGR) manja je kod tuna uzgajanih 21 mjesec, dok je vrijednost termalnog koeficijenta rasta (TGC) viša je pri nižoj temperaturi. Biološki indeks konverzije hrane (BCR) najprihvatljiviji je u kavezu koji je hranjen 7 mjeseci, prosječna ulovna masa tune bila je oko 11 kg.

riblja hrana ; uzgoj ; tuna ; Thunnus thynnus

nije evidentirano

engleski

Influence of different food on the breeding indicators of tuna (Thunnus thynnus) in the waters of irland Brac

nije evidentirano

fish food ; breeding ; tuna ; Thunnus thynnus

nije evidentirano

Podaci o izdanju

185

19.07.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biologija, Biotehnologija, Poljoprivreda (agronomija)