Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 555009

Utjecaj različite hrane na uzgojne pokazatelje tune (Thunnus thynnus) u bračkom akvatoriju


Miletić, Ivana
Utjecaj različite hrane na uzgojne pokazatelje tune (Thunnus thynnus) u bračkom akvatoriju 2011., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj različite hrane na uzgojne pokazatelje tune (Thunnus thynnus) u bračkom akvatoriju
(Influence of different food on the breeding indicators of tuna (Thunnus thynnus) in the waters of irland Brac)

Autori
Miletić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.07.

Godina
2011

Stranica
185

Mentor
Aničić, Ivica

Neposredni voditelj
Tičina, Vjekoslav

Ključne riječi
Riblja hrana; uzgoj; tuna; Thunnus thynnus
(Fish food; breeding; tuna; Thunnus thynnus)

Sažetak
Na uzgajalištima tuna u poduzeću „Sardina“ d.d. Postira obavljena su istraživanja u razdoblju od travnja 2001 godine do siječnja 2004. godine Istraživanje je provedeno na dvije lokacije ; na koncesiju u uvali „Smrka“ i „Grška Vela“. Na 7 uzgojnih kaveza s tunama (Thunnus thynnus), tehnološki je praćen uzgoj tijekom dva uzgojna ciklusa. Kod skupine A uzgoj je trajao 21 mjesec i analizirala su se dva uzgojna kaveza, dok je kod skupine B uzgoj trajao od 6 do 9 mjeseci i analizirano je pet uzgojnih kaveza. Posebna pozornost posvećena je hranidbi tuna, količini potrebne hrane, utjecaju prehrane na različite parametre tune, a cilj je bio odrediti vrstu hrane koja utječe na porast biomase ribe u uzgoju. Istraživanja tijekom navedenog perioda pokazala su da je tuna zbog svojih navika, brzog metabolizma, grabežljivosti i dobrog prirasta, jako pogodna vrsta za uzgajanje. Hranidba tune obavlja se malom plavom ribom, te uvoznom srdelom i haringom iz sjevernih mora, koja je visoko kalorična i u svom biokemijskom sastavu sadrži veliki postotak masti. Međutim takav način hranjenja utječe na funkcionalnost jetrenih stanica koje kod tovljene tune pokazuju znakove masne degeneracije. Istraživanje je pokazalo da količina unesene hrane ovisi o temperaturi, te da utjecaj temperature na rast prividno prestaje padom temperatura ispod 13° C. Specifična stopa rasta (SGR) manja je kod tuna uzgajanih 21 mjesec, dok je vrijednost termalnog koeficijenta rasta (TGC) viša je pri nižoj temperaturi. Biološki indeks konverzije hrane (BCR) najprihvatljiviji je u kavezu koji je hranjen 7 mjeseci, prosječna ulovna masa tune bila je oko 11 kg.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
001-0010501-0560 - Istraživanja zootehničkih i okolišnih uvjeta uzgoja riba i glavonožaca (Ivan Katavić, )
178-1782739-2275 - Genetika, hranidba i uvođenje novih vrsta u akvakulturi (Ivica Aničić, )

Ustanove
Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split,
Agronomski fakultet, Zagreb