Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 554904

Brzina i točnost transliteracije riječi pisanih različitim tipovima glagoljičnog pisma


Rebić, Veseljka; Kolesarić, Vladimir; Semenčić, Ivan
Brzina i točnost transliteracije riječi pisanih različitim tipovima glagoljičnog pisma // Društvena istraživanja : Časopis za opća društvena pitanja (2011) (znanstveni, poslan)


CROSBI ID: 554904 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Brzina i točnost transliteracije riječi pisanih različitim tipovima glagoljičnog pisma
(Speed and accuracy of the word transliteration for different types of Glagolitic script)

Autori
Rebić, Veseljka ; Kolesarić, Vladimir ; Semenčić, Ivan

Vrsta, podvrsta
Radovi u časopisima, znanstveni

Izvornik
Društvena istraživanja : Časopis za opća društvena pitanja (2011)

Status rada
Poslan

Ključne riječi
čitljivost slova; glagoljica; vrijeme reakcije; prepoznavanje riječi.
(legibility; Glagolitic script; reaction time; word recognition)

Sažetak
Neka istraživanja upućuju da je uz oblu i uglatu glagoljicu postojao i stariji tip glagoljičnog pisma koji se naziva trokutasta glagoljica. Jedna od hipoteza koje se bave određivanjem geneze glagoljice pretpostavlja da se obla varijanta pisma razvila iz trokutaste kako bi se pismo učinilo čitljivijim (Čunčić 1985, Čunčić 2003). Prijašnja istraživanja pokazala su da postoji razlika u eksperimentalnoj čitljivosti trokutaste i oble glagoljice, u smislu da se slova trokutaste glagoljice teže uče (Čunčić i Burić, 2005) te teže prepoznaju kad su zadana u kratkoj ekspoziciji (0, 07 sec) (Koković, 2003). U ovom istraživanju uspoređena je čitljivost smislenog materijala pisanog slovima trokutaste i oble glagoljice te uglate glagoljice, koja predstavlja mlađi tip glagoljičnog pisma. Kao podražajni materijal korištene su riječi iz hrvatskog standardnog jezika. Složenost riječi varirana je kroz broj slova (tri ili četiri slova) od kojih je riječ sastavljena. Varirana je i dužina ekspozicije u kojoj su riječi bile prezentirane sudionicima istraživanja (700 ms ili 5000 ms). Sudionicima istraživanja je na računalnom ekranu zadavana riječ napisana glagoljičnim slovom uz latiničnu transliteraciju. Zadatak ispitanika bio je odgovoriti je li transliteracija točna ili netočna. Analizirano je vrijeme latencije odgovora ispitanika mjereno kao vrijeme reakcije te prosječan broj točnih odgovora. U istraživanju je sudjelovalo 29 ispitanika koji su na pred-eksperimentalnom ispitu znanja pokazali izvrsno poznavanje sva tri tipa glagoljičnog pisma. Rezultati analize vremena latencije pokazali su da postoji statistički značajna razlika samo za složenost riječi – ispitanici u prosjeku imaju brže vrijeme odgovora za troslovne nego za četveroslovne riječi. Što se tiče točnosti odgovora, pokazalo se da postoji statistički značajan glavni efekt duljine ekspozicije te glavni efekt složenosti riječi u smislu da ispitanici više griješe kod dužih riječi te kratke ekspozicije podražaja. Nadalje, značajan je i glavni efekt tipa glagoljičnoga pisma kojim su slova pisana. Post-hoc testovi su pokazali da postoji prosječno veći broj pogrešaka kod riječi pisanih trokutastom glagoljicom nego pisanih ostalim glagoljičnim varijantama. Dobiveni rezultati u skladu su s rezultatima prijašnjih istraživanja koja pokazuju da se slova trokutaste glagoljice uče i prevode uz veći broj pogrešaka nego slova ostalih tipova glagoljičnog pisma, što može ukazivati na njihovu slabiju relativnu čitljivost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Psihologija, FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
090-0900998-0997 - Glagoljska paleografija (Čunčić, Marica, MZOS - )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb,
Sveučilište u Zagrebu

Profili:

Avatar Url Vladimir Kolesarić (autor)

Avatar Url Veseljka Rebić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Rebić, Veseljka; Kolesarić, Vladimir; Semenčić, Ivan
Brzina i točnost transliteracije riječi pisanih različitim tipovima glagoljičnog pisma // Društvena istraživanja : Časopis za opća društvena pitanja (2011) (znanstveni, poslan)
Rebić, V., Kolesarić, V. & Semenčić, I. (2011) Brzina i točnost transliteracije riječi pisanih različitim tipovima glagoljičnog pisma. Poslan u Društvena istraživanja : Časopis za opća društvena pitanja. [Preprint].
@unknown{unknown, year = {2011}, keywords = {legibility, Glagolitic script, reaction time, word recognition}, journal = {Dru\v{s}tvena istra\v{z}ivanja : \v{C}asopis za op\'{c}a dru\v{s}tvena pitanja}, title = {Speed and accuracy of the word transliteration for different types of Glagolitic script}, keyword = {legibility, Glagolitic script, reaction time, word recognition} }

Časopis indeksira:


  • Current Contents Connect (CCC)
  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Social Science Citation Index (SSCI)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font