Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Dijagnostika i terapija neuromuskularnih bolesti: neuromuskularne bolesti- novosti u dijagnostici i terapiji: Spinalna mišićna atrofija: genetika, standardi liječenje i prikaz bolesnika (CROSBI ID 744876)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Lehman, Ivan ; Barišić, Nina Dijagnostika i terapija neuromuskularnih bolesti: neuromuskularne bolesti- novosti u dijagnostici i terapiji: Spinalna mišićna atrofija: genetika, standardi liječenje i prikaz bolesnika / Barišić, Nina i sur. (ur.). Zagreb: Medicinska naklada, 2010. 44-50..

Podaci o odgovornosti

Lehman, Ivan ; Barišić, Nina

Barišić, Nina i sur.

hrvatski

Dijagnostika i terapija neuromuskularnih bolesti: neuromuskularne bolesti- novosti u dijagnostici i terapiji: Spinalna mišićna atrofija: genetika, standardi liječenje i prikaz bolesnika

Spinalna mišićna atrofija je autosomno recesivna bolest koja je najčešći nasljedni uzrok smrtnog ishoda u prvim godinama života. Kliničkim se pregledom razlikuju tri oblika bolesti: SMA I, II i III odnosno razlikuju se bolesnici koji niti sjede niti stoje (non sitter non walker), koji mogu samostalno sjediti (sitters) te oni koji mogu hodati (walkers). Genetski uzrok bolesti, gen SMN 1 nalazi se na kromosomu 5q. Njegov produkt je protein SMN (survival motor neuron). Gen SMN2 je kopija gena SMN1 na istom lokusu koja se razlikuje u nekoliko parova baza, ali njegovom transkripicijom i translacijom nastaje znatno manja količina proteina SMN. Mehanizam je poznat kao alternativni splicing. Iako za sada nema mogućnosti izlječenja bolesti, doneseni su standardi zbrinjavanja bolesnika sa SMA koji obuhvaćaju dijagnostiku te multidisciplinarni pristup bolesnicima sa SMA. Prikazujemo dječaka oboljelog od SMA uzrokovane heterozigotnom delecijom gena SMN1 i točkastom mutacijom drugog alela istog gena.

Spinalna mišićna atrofija; SMN gen; autosomno recesivno

nije evidentirano

engleski

Diagnosis and treatment of neuromuscular disease: neuromuscular disease-in diagnostics and therapy

nije evidentirano

spinal muscular atrophy; SMN gene; autosomal recessive

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Medicinska naklada

44-50

2010.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

nije evidentirano