Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Šumsko drveće i grmlje Hrvatske (CROSBI ID 744869)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Franjić, Jozo ; Škvorc, Željko ; Šumsko drveće i grmlje Hrvatske. Zagreb: Sveučilište u Zagrebu - Šumarski fakultet, 2010. 432..

Podaci o odgovornosti

Franjić, Jozo ; Škvorc, Željko ;

hrvatski

Šumsko drveće i grmlje Hrvatske

Knjiga Šumsko drveće i grmlje Hrvatske je udžbenik koji će prvenstveno poslužiti izobrazbi studenata Šumarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu iz kolegija botanika i šumarska botanika. Nesumnjivo će biti od koristi i u izobrazbi šumarskih tehničara, inženjera agronomije, farmaceuta, biologa uopće i svih drugih koji se stalno ili povremeno susreću s drvenastim biljkama. U ovome udžbeniku obrađena je većina drvenastih vrsta koje rastu na području Hrvatske. Neke od njih prikazane su detaljno, dok su druge samo spomenute rječju i/ili slikom. Osim autohtonih vrsta prikazane su i neke najčešće i najrasprostranjenije strane (alohtone) vrste drveća i grmlja koje su kod nas više ili manje udomaćene. Za vrste koje su detaljno obrađene navedni su podaci o rasprostranjenosti, staništu, izgledu i biološkim značajkama. Također se navode osnovni podaci o varijabilnosti vrste odnosno o njenim nižim taksonima (podvrste, varijeteti, forme, križanci), kao i nekim uzgojenim taksonim (kultivarima). S obzirom da su drvenaste vrste od prapovijesti na poseban način u interakciji s čovjekom prikazani su i osnovni podaci o važnosti pojedinih biljaka ili nekih njihovih dijelova u životu čovjeka (ukras, hrana, lijek, otrovnost, uporaba drva i sl.). Posebna značajka knjige je veliki broj fotografija koji osim izgleda cijele biljke prikazuju i mnoge detalje (izbojak, list, cvijet, cvat, češer, plod, kora i dr.) što će pomoći jednostavnoj determinaciji pojedine drvenaste biljke. Na kraju knjige nalazi se kazalo znanstvenih imena, istoznačnica (sinonima) i hrvatskih imena.

šumsko; drveće; grmlje; flora; golosjemenjače; kritosjemenjače-dvosupnice

nije evidentirano

engleski

Forest trees and shrubs of Croatia

nije evidentirano

forest; trees; shrubs; flora; gymnosperms; angiosperms-dicots

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Sveučilište u Zagrebu - Šumarski fakultet

432

2010.

nije evidentirano

objavljeno

978-953-292-014-7

Povezanost rada

Šumarstvo