Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Dinamika, raznolikost i sinergija tradicijskih proizvoda u ruralnim područjima (CROSBI ID 178944)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Zmaić, Krunoslav ; Sudarić, Tihana ; Mikolčević, Mladen Dinamika, raznolikost i sinergija tradicijskih proizvoda u ruralnim područjima // Tranzicija, 12 (2010), 25-26; 156-161

Podaci o odgovornosti

Zmaić, Krunoslav ; Sudarić, Tihana ; Mikolčević, Mladen

hrvatski

Dinamika, raznolikost i sinergija tradicijskih proizvoda u ruralnim područjima

Ruralni prostori svijeta i Hrvatske doživljavaju transformaciju. Regionalne raznolikosti i nejednakosti tog procesa na svjetskoj razini su ogromne. Veći dijelovi hrvatskog ruralnog prostora imaju obilježja populacijske i ekonomske krize. Emigracijski tipovi kretanja stanovništva prevladavaju na više od 75% ruralnog prostora. No trend diverzifikacije gospodarskih djelatnosti u ruralnim prostorima sve je izraženiji i prisutniji i postaje gotovo univerzalan proces. Tradicijski proizvodi i aktivnosti u ruralnom prostoru imaju značajan utjecaj na ekonomsku, socijalnu, funkcionalnu strukturu ruralnog prostora. Tradicijska poljoprivredna proizvodnja organizirana je na seljačkim gospodarstvima s malim opsegom proizvodnje, namijenjenom najčešće za osobne potrebe, te je tržišna ponuda ovih proizvoda vrlo ograničena. U radu su analizirane mogućnosti i ograničenja proizvodnje i prodaje proizvoda tradicijske poljoprivrede u Vukovarsko-srijemskoj županiji, te predložene mjere kojima će se poticati proizvodnja i prodaja tradicijskih proizvoda. Analiza rezultata vrednovanja proizvoda pokazuje kako tradicijski proizvodi imaju veliku izvornost za Vukovarsko-srijemsku županiju te korisnost za seoski prostor i veliki potencijal za komercijalizaciju. Najveći potencijal za komercijalizaciju imaju kulen i kobasica, te proizvodi od meda, dok domaći sir i domaći pekmez imaju najveću korisnost za seoski prostor. Istraživanje i vrednovanje ideja za tradicijske proizvode provedeno je prema dvije skupine kriterija koji se odnose na potencijal za komercijalizaciju i korisnost za seoski prostor. Potencijal za komercijalizaciju ocijenjen je kroz kriterije: izvornost proizvoda, kvaliteta proizvoda, prirodni uvjeti za proizvodnju, proizvodno iskustvo i poznavanje proizvodnje, iskustvo i znanje u organizaciji proizvodnje i prodaje, te postojeća proizvodnja. Korisnost za seoski prostor ocijenjena je kroz kriterije: upošljavanje seljačkih gospodarstava, očuvanje okoliša, ekonomsku isplativost, vrijeme potrebno za pokretanje proizvodnje i prodaje, te stvaranje imidža proizvodnog područja.

multisektorski ; ruralni razvoj ; tradicijski proizvodi

nije evidentirano

engleski

Dynamics, diversity and synergies of traditional products in rural areas

nije evidentirano

multisectoral ; rural development ; traditional products

nije evidentirano

Podaci o izdanju

12 (25-26)

2010.

156-161

objavljeno

1512-5785

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Ekonomija