Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodnja mesa (CROSBI ID 744864)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Senčić, Đuro ; Antunović, Zvonko ; Kralik, Davor ; Mijić, Pero ; Šperanda, Marcela ; Zmaić, Krunoslav ; Antunović, Boris ; Steiner, Zvonimir ; Samac, Danijela ; Đidara, Mislav et al. Proizvodnja mesa. Osijek: Županija Osječko-baranjska, 2010. 112..

Podaci o odgovornosti

Senčić, Đuro ; Antunović, Zvonko ; Kralik, Davor ; Mijić, Pero ; Šperanda, Marcela ; Zmaić, Krunoslav ; Antunović, Boris ; Steiner, Zvonimir ; Samac, Danijela ; Đidara, Mislav ; Novoselec, Josip

hrvatski

Proizvodnja mesa

Proizvodnja mesa, uz proizvodnju mlijeka i jaja, treba prvenstveno osigurati kvalitetne bjelančevine (esencijalne aminokiseline) u prehrani ljudi i očuvati njihovo dobro zdravlje. Usprkos povoljnim prirodnim uvjetima u našoj zemlji za proizvodnju mesa, ona nije ni približno razvijena u odnosu na potencijalne mogućnosti. Po potrošnji pojedinih vrsta mesa još uvijek smo iza gospodarski razvijenih zemalja. S obzirom na obim proizvodnje, samo je količina proizvedenog pilećeg mesa na razini trenutne samodostatnosti. Velika prepreka u razvoju proizvodnje mesa, utemeljene na znanstvenim spoznajama, je i nedovoljna razina stručne osposobljenosti poljoprivrednih proizvođača. S obzirom na to, Osiječko- baranjska županija odlučila je financirati publiciranje, između ostalih, i ovog priručnika, a njegovo pisanje ponudila je znanstvenicima i stručnjacima Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Nastavnici Zavoda za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku koriste priliku da ovaj priručnik za poljoprivredne proizvođače ujedno postane i sveučilišni priručnik za studente Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, prvenstveno za modul „Stočarstvo“ (3. semestar, 75 sati) na smjeru „Mehanizacija u poljoprivredi“, sveučilišnog preddiplomskog studija u Osijeku i na modulu „Stočarstvo“ (2. semestar, 75 sati), sveučilišnog stručnog studija u Vinkovcima, i to u segmentu (50%) koji se odnosi na proizvodnju mesa. Ovaj priručnik može se koristiti i za druge module koji, u različitom obimu, proučavaju problematiku proizvodnje mesa te za različite oblike cijeloživotnog obrazovanja. Iako je obim ovog priručnika limitiran, autori se nadaju da će on korisno poslužiti u temeljnoj edukaciji poljoprivrednih proizvođača i studenata te doprinjeti podizanju razine i unosnosti proizvodnje mesa u nas.

proizvodnja mesa ; goveda ; svinje ; ovce ; koze ; perad

nije evidentirano

engleski

Production of meat

nije evidentirano

production of meat ; cattle ; pigs ; sheep ; goats ; poultry

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Osijek: Županija Osječko-baranjska

112

2010.

nije evidentirano

objavljeno

9789537243166

Povezanost rada

Biotehnologija, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija