Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Hajdučki harambaša Andrjica Šimić po čijim vrlinama je nazvan HNK Hajduk (CROSBI ID 178888)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Dragić, Marko Hajdučki harambaša Andrjica Šimić po čijim vrlinama je nazvan HNK Hajduk // Kulturna baština : časopis za pitanja prošlosti splitskoga područja, 46 (2020), 291-332

Podaci o odgovornosti

Dragić, Marko

hrvatski

Hajdučki harambaša Andrjica Šimić po čijim vrlinama je nazvan HNK Hajduk

Andrijica Šimić (Alagovac 22. 11. 1833. – Runovići 5. 2. 1905.) najglasovitiji je hajdučki harambaša. Turski zulum i nepravda otjerali su ga u hajduke 1859. godine. Hajdukovao je 12 godina. Bio je plemenit hajduk i pobožan. Štitio je siromašne i žene te ih pomagao. U zoru 14. siječnja 1871. izdao ga je Ante Garac, kod kojega je tu noć spavao. Sedam ga je Garaca svezalo i predalo vlastima. Koncem srpnja iste godine osuđen je na doživotnu robiju. U koparskom je zatvoru sužnjevao do 16. prosinca 1901. godine, kada je carskom odlukom pušten na slobodu. Danima ga je mnoštvo naroda očekivalo na Splitskoj rivi. Kad je parobrodom iz Kopra stigao u Split svugdje ga je dočekivalo i ugošćavalo mnoštvo naroda. Nije se osvetio svojim izdajicama. Andrijica je pripovijedao o svom hajdučkom životu pokazavši se vrsnim narodnim pripovjedačem. Umro tri dana nakon svoga izdajnika Ante Garca. Počiva u groblju u Runovićima, a njegova kletva se ostvarila. Noge Andrijice Šimića iznad glave su Ante Garca. Šest godina nakon smrti Andrijice Šimića osnovan je HNK koji je zbog Šimićevih vrlina nazvan Hajduk.

zadnji harambaša Andrijica Šimić, povijesne i etiološke predaje, usmene pjesme, Šimićeve vrline, izdaja, sužanjstvo, sloboda, smrt, HNK Hajduk.

nije evidentirano

engleski

Hajduk harambaša Andrijica Šimić after whose virtues HNK Hajduk was named

nije evidentirano

the last harambaša Andrijica Šimić, historical and etiological tales, oral poems, Šimić’s virtues, betrayal, imprisonment, freedom, death, HNK Hajduk.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46

2020.

291-332

objavljeno

0351-0557

1849-0727

Povezanost rada

Etnologija i antropologija, Filologija, Povijest

Poveznice