Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 552947

Učeničko tumačenje uspjeha i neuspjeha u nastavi Engleskog jezika


Pavičić Takač, Višnja; Varga, Rahaela
Učeničko tumačenje uspjeha i neuspjeha u nastavi Engleskog jezika // Život i škola : časopis za teoriju i praksu odgoja i obrazovanja, 2 (2011), 26; 39-49 (podatak o recenziji nije dostupan, izvorni, znanstveni)


Naslov
Učeničko tumačenje uspjeha i neuspjeha u nastavi Engleskog jezika
(Students' Attribution of Success and Failure in EFL)

Autori
Pavičić Takač, Višnja ; Varga, Rahaela

Izvornik
Život i škola : časopis za teoriju i praksu odgoja i obrazovanja (0044-4855) 2 (2011), 26; 39-49

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, izvorni, znanstveni

Ključne riječi
atribucije; školski uspjeh; učenje engleskog kao stranog jezika
(attribution; academic achievement; EFL)

Sažetak
Među afektivnim čimbenicima koji utječu na učenje stranog jezika značajno mjesto zauzimaju atribucije, tj. pripisivanje uspjeha ili neuspjeha određenim razlozima. Mogući su razlozi, prema dimenzijama mjesta, stabilnosti i kontrole, podijeljeni na one koji imaju povoljan motivacijski učinak i one koji otežavaju daljnje učenje. Najčešće istraživane atribucije su sposobnost, trud, lakoća zadatka i sreća. Istraživanje provedeno s učenicima strukovne škole, s ciljem utvrđivanja čemu učenici pripisuju uspjeh ili neuspjeh na ispitu engleskog jezika, pružilo je detaljniji uvid u učeničko tumačenje vlastitog školskog postignuća. Naime, rezultati pokazuju da učenici svoj percipirani uspjeh najviše objašnjavaju lakoćom zadatka, a neuspjeh nedovoljnim ulaganjem truda. Pozitivno je što tako tumače neuspjeh, ali bi bilo odgojno poželjnije da preuzimaju odgovornost i za svoje uspjehe jer se pretpostavlja bi ih osjećaj ponosa motivirao na daljnje učenje. Premda se dobiveni podaci ne odnose nužno na atribucijski stil učenika, oni odražavaju određenu tendenciju učeničkog tumačenja uspjeha i neuspjeha.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
245-1221170-1041 - Potreba novog položaja učenika u nastavi i izvan nastave (Anđelka Peko, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Osijek,
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Osijek

Profili:

Avatar Url Višnja Pavičić Takač (autor)

Avatar Url Rahaela Varga (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Pavičić Takač, Višnja; Varga, Rahaela
Učeničko tumačenje uspjeha i neuspjeha u nastavi Engleskog jezika // Život i škola : časopis za teoriju i praksu odgoja i obrazovanja, 2 (2011), 26; 39-49 (podatak o recenziji nije dostupan, izvorni, znanstveni)
Pavičić Takač, V. & Varga, R. (2011) Učeničko tumačenje uspjeha i neuspjeha u nastavi Engleskog jezika. Život i škola : časopis za teoriju i praksu odgoja i obrazovanja, 2 (26), 39-49.
@article{article, year = {2011}, pages = {39-49}, keywords = {attribution, academic achievement, EFL}, journal = {\v{Z}ivot i \v{s}kola : \v{c}asopis za teoriju i praksu odgoja i obrazovanja}, volume = {2}, number = {26}, issn = {0044-4855}, title = {Students' Attribution of Success and Failure in EFL}, keyword = {attribution, academic achievement, EFL} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • MLA - Modern Language Abstracts
  • EBSCO Publishing
  • Emerald Management Reviews Database
  • Ulrichs Serials Analysis System