Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

FLAVONOIDI U MEDU – UDJEL I PROMJENE TIJEKOM SKLADIŠTENJA TE NJIHOV UTJECAJ NA ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA MEDA (CROSBI ID 369041)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Šarić, Goran FLAVONOIDI U MEDU – UDJEL I PROMJENE TIJEKOM SKLADIŠTENJA TE NJIHOV UTJECAJ NA ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA MEDA / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Šarić, Goran

Vahčić, Nada

hrvatski

FLAVONOIDI U MEDU – UDJEL I PROMJENE TIJEKOM SKLADIŠTENJA TE NJIHOV UTJECAJ NA ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA MEDA

U disertaciji se pomoću HPLC tehnike odredio udjel niza flavonoida (apigenin, krizin, galangin, hesperetin, kamferol, kvercetin, luteolin, miricetin i pinocembrin) u medu te se pratila promjena njihovog udjela tijekom jednogodišnjeg skladištenja. Uz to se spektrofotometrijski odredio i udio ukupnih flavonoida u medu, udio ukupnih fenolnih spojeva modificiranom Folin-Ciocaltau metodom, sposobnost «hvatanja» slobodnih radikala DPPH (1, 1-diphenyl-2-picrylhydrazyl) metodom i antiokasidativni kapacitet prijenosa elektrona FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power) metodom. Uzorci su bili skladišteni na sobnoj temperaturi, na policama izloženim svijetlu, u prozirnim staklenim posudama. Ispitivanja su se provodila na dvije vrste meda ; uniflorni – bagrem (Robinia pseudoacacia L.) i multiflorni – cvjetni, koji su porijeklom iz četiri regije s Varaždinskog područja. Ukupan broj uzoraka je bio 40 i to po 20 od svake vrste meda (5 iz svake regije). Na osnovu dobivenih rezultata odredile su se promjene udjela gore spomenutih flavonoida i posljedično tome promjene u antioksidacijskoj aktivnosti u uzorcima meda. Provedena je analiza varijance u svrhu utvrđivanja utjecaja regije, vrste meda i vremena skladištenja na različite parametre antioksidacijske aktivnosti meda te na udjele ukupnih fenola i ukupnih flavonoida. Uz to je provedena i analiza glavnih komponenata sa ciljem utvrđivanja povezanosti regije i vrste meda sa pojedinim flavonoidom.

Med; Flavonoidi; Antioksidacijska aktivnost; Fenolni spojevi; Skladištenje

nije evidentirano

engleski

FLAVONOIDS IN HONEY – CONTENT AND CHANGES DURING STORAGE AND THEIR IMPACT ON ANTIOXIDATIVE ACTIVITY OF HONEY

nije evidentirano

honey; flavonoids; antioxidative activity; phenolic compounds; storage

nije evidentirano

Podaci o izdanju

125

07.04.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija