Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 552801

FIZIKALNO-KEMIJSKE I SENZORSKE ZNAČAJKE TE NJIHOV UTJECAJ NA PROFIL OKUSA MAJČINOG MLIJEKA I HRANE ZA DOJENČAD


Krpan, Marina
FIZIKALNO-KEMIJSKE I SENZORSKE ZNAČAJKE TE NJIHOV UTJECAJ NA PROFIL OKUSA MAJČINOG MLIJEKA I HRANE ZA DOJENČAD 2011., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
FIZIKALNO-KEMIJSKE I SENZORSKE ZNAČAJKE TE NJIHOV UTJECAJ NA PROFIL OKUSA MAJČINOG MLIJEKA I HRANE ZA DOJENČAD
(PHYSICO-CHEMICAL AND SENSORY PROPERTIES AND THEIR IMPACT ON FLAVOUR PROFILE OF HUMAN MILK AND INFANT FORMULAS)

Autori
Krpan, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.07

Godina
2011

Stranica
137

Mentor
Hruškar Mirjana

Ključne riječi
Elektronski jezik; GC; HPLC; Hrana za dojenčad; Majčino mlijeko; Masne kiseline; Prehrana; Šećeri
(Diet; electronic tongue; fatty acids; GC; HPLC; human milk; infant formulae; sugars)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je usporediti fizikalno-kemijske i senzorske značajke majčina mlijeka i hrane za dojenčad te utjecaj prehrane na sastav i senzorske značajke majčina mlijeka. Rezultati su pokazali da se majčino mlijeko i hrana za dojenčad statistički značajno ne razlikuju s obzirom na koncentraciju laktoze dok su značajne razlike utvrđene za udjele pojedinačnih masnih kiselina i nutritivnu gustoću. Udjel trans-masnih kiselina (TFA) je bio značajno veći u majčinu mlijeku u odnosu na hranu za dojenčad (0, 75 vs. 0, 07 %, p>0, 05) te je statistički značajno korelirao s količinom kolesterola (r=0, 49) i natrija (r=0, 55) u prehrani dojilja. Odzivi senzora elektronskog jezika ukazuju na značajno razlikovanje uzoraka majčina mlijeka i hrane za dojenčad. Modeli neuronskih mreža su pokazali da elektronski jezik ima potencijal kao dosad nekorištena metoda za karakterizaciju uzoraka majčina mlijeka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Nada Vahčić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Marina Krpan, (249973)