Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka autohtonih pasmina ovaca u Bosni i Hercegovini (CROSBI ID 581426)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Batinić, Vinko ; Šalamon, Dragica ; Džidić, Alen
hrvatski
Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka autohtonih pasmina ovaca u Bosni i Hercegovini
Cilj ovog rad bio je utvrditi količinu i kemijski sastav mlijeka Kupreške, Privorske, Stolačke i Vlašićke pramenke. U tu svrhu analizirano je ukupno 852 uzoraka mlijeka tijekom laktacije. Određena je količina proizvedenog mlijeka tijekom mužnje, količina mliječne masti, proteina i laktoze, te ukupni broj somatskih stanica i bakterija u mlijeku. Kod ukupnog broja somatskih stanica i bakterija izvršena je logaritamska transformacija po bazi 10. Najveću prosječnu proizvodnju imala je Vlašićka sa 0, 48 kg, potom Kupreška sa 0, 40 kg, Privorska 0, 31 kg, te Stolačka pramenka sa 0, 31 kg mlijeka po mužnji. Najveću količinu proizvedene mliječne masti su imale Vlašićka i Kupreška pramenka sa 7, 2%, dok je najveću količinu proteina u mlijeku imala Kupreška pramenka sa 6, 4%. Sadržaj laktoze u mlijeku je bio sličan kod svih pramenki i iznosio je od 4, 3% kod Kupreške i Privorske do 4, 4% kod Vlašićke i Stolačke. Prosječni ukupan transformirani broj bakterija u mlijeku kretao se od 4, 20 kod Privorske do 5, 05 kod Vlašičke pramenke. Prosječni ukupan transformirani broj somatskih stanica bio je između 4, 72 kod Privorske i 5, 15 kod Vlašićke pramenke. Zaključeno je da je proizvodnost mlijeka na promatranom uzorku najveća kod Vlašićke i Kupreške pramenke.
ovca; količina mlijeka; kemijski sastav mlijeka
nije evidentirano
engleski
Milk production and chemical composition of milk in Bosnia and Herzegovina autochtonous breeds
nije evidentirano
sheep; milk yield; chemical composition of milk
nije evidentirano
Podaci o prilogu
225-226.
2011.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka 46. hrvatskog i 6. međunarodnog simpozija agronoma
Pospišil, Milan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-6135-73-8
Podaci o skupu
Hrvatski simpozij agronoma (46 ; 2011) ; Međunarodni simpozij agronoma (6 ; 2011)
predavanje
14.02.2011-18.02.2011
Opatija, Hrvatska