Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 55230

Aktivnost alfa-amilaze u OS kultivarima i linijama pšenice


Jurković, Zorica; Sudar, Rezica; Drezner, Georg; Šimić, Gordana; Galonja, Marica
Aktivnost alfa-amilaze u OS kultivarima i linijama pšenice // Zbornik sažetaka XXXVI. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Kovačević, V. (ur.).
Osijek, 2000. (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 55230 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aktivnost alfa-amilaze u OS kultivarima i linijama pšenice
(ALPHA-AMYLASE ACTIVITY OF OS CULTIVARS AND LINES WHEAT)

Autori
Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica ; Drezner, Georg ; Šimić, Gordana ; Galonja, Marica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Zbornik sažetaka XXXVI. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Kovačević, V. - Osijek, 2000

Skup
XXXVI. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22-25.02.2000

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Sažetak
U programu oplemenjivanja pšenice uključeni su različiti činitelji kao što su: urod, kakvoća, otpornost na različite bolesti i osipanje, a također i klijanje zrna u klasu. Proklijala zrna pojavljuju se tijekom kišnog žetvenog razdoblja pri čemu se povećava aktivnost alfa-amilaze. Takvo razdoblje zabilježeno je 1997. godine. Aktivnost alfa-amilaze i parametri kakvoće određeni su u sedam OS kultivara i dvadesetitri linije pšenice, u koje su kultivari uključeni kao jedan od roditelja. Za mjerenje aktivnosti alfa-amilaze korišten je broj padanja, a od parametara kakvoće određeni su: količina bjelančevina, sedimentacijska vrijednost, vlažni gluten i gluten indeks. Broj padanja kod kultivara kretao se od 62 sec do 280 sec, a kod linija od 63 do 379 sec. Tri kultivara i osam linija imali su visoku aktivnost alfa-amilaze, broj padanja < 200 sec, četiri kultivara i jedanaest linija imali su optimalnu aktivnost, broj padanja od 200 do 300 sec ; a četiri linije nisku aktivnost alfa amilaze, broj padanja > 300 sec. Dobiveni rezultati su pokazali utjecaj kišnog žetvenog razdoblja na aktivnost alfa-amilaze u OS kultivarima i linijama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
00730101

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek

Profili:

Avatar Url Zorica Jurković (autor)

Avatar Url Gordana Šimić (autor)

Avatar Url Georg Drezner (autor)

Avatar Url Marica Galonja (autor)

Avatar Url Rezica Sudar (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Jurković, Zorica; Sudar, Rezica; Drezner, Georg; Šimić, Gordana; Galonja, Marica
Aktivnost alfa-amilaze u OS kultivarima i linijama pšenice // Zbornik sažetaka XXXVI. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Kovačević, V. (ur.).
Osijek, 2000. (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
Jurković, Z., Sudar, R., Drezner, G., Šimić, G. & Galonja, M. (2000) Aktivnost alfa-amilaze u OS kultivarima i linijama pšenice. U: Kovačević, V. (ur.)Zbornik sažetaka XXXVI. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, editor = {Kova\v{c}evi\'{c}, V.}, year = {2000}, pages = {109}, keywords = {}, title = {Aktivnost alfa-amilaze u OS kultivarima i linijama p\v{s}enice}, keyword = {}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, editor = {Kova\v{c}evi\'{c}, V.}, year = {2000}, pages = {109}, keywords = {}, title = {ALPHA-AMYLASE ACTIVITY OF OS CULTIVARS AND LINES WHEAT}, keyword = {}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font