Aktivnost alfa-amilaze u OS kultivarima i linijama pšenice (CROSBI ID 477163)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica ; Drezner, Georg ; Šimić, Gordana ; Galonja, Marica
hrvatski
Aktivnost alfa-amilaze u OS kultivarima i linijama pšenice
U programu oplemenjivanja pšenice uključeni su različiti činitelji kao što su: urod, kakvoća, otpornost na različite bolesti i osipanje, a također i klijanje zrna u klasu. Proklijala zrna pojavljuju se tijekom kišnog žetvenog razdoblja pri čemu se povećava aktivnost alfa-amilaze. Takvo razdoblje zabilježeno je 1997. godine. Aktivnost alfa-amilaze i parametri kakvoće određeni su u sedam OS kultivara i dvadesetitri linije pšenice, u koje su kultivari uključeni kao jedan od roditelja. Za mjerenje aktivnosti alfa-amilaze korišten je broj padanja, a od parametara kakvoće određeni su: količina bjelančevina, sedimentacijska vrijednost, vlažni gluten i gluten indeks. Broj padanja kod kultivara kretao se od 62 sec do 280 sec, a kod linija od 63 do 379 sec. Tri kultivara i osam linija imali su visoku aktivnost alfa-amilaze, broj padanja < 200 sec, četiri kultivara i jedanaest linija imali su optimalnu aktivnost, broj padanja od 200 do 300 sec ; a četiri linije nisku aktivnost alfa amilaze, broj padanja > 300 sec. Dobiveni rezultati su pokazali utjecaj kišnog žetvenog razdoblja na aktivnost alfa-amilaze u OS kultivarima i linijama.
nije evidentirano
nije evidentirano
engleski
ALPHA-AMYLASE ACTIVITY OF OS CULTIVARS AND LINES WHEAT
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
109-x.
2000.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka XXXVI. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Kovačević, V.
Osijek:
Podaci o skupu
XXXVI Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
poster
22.02.2000-25.02.2000
Opatija, Hrvatska