Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Monetarni i fiskalni aspekti euroskepticizma: problemi monetarnih integracija u uvjetima globalne financijske krize (CROSBI ID 178654)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Kordić, Gordana Monetarni i fiskalni aspekti euroskepticizma: problemi monetarnih integracija u uvjetima globalne financijske krize // Ekonomija (Zagreb), 18 (2011), 3; 609-625

Podaci o odgovornosti

Kordić, Gordana

hrvatski

Monetarni i fiskalni aspekti euroskepticizma: problemi monetarnih integracija u uvjetima globalne financijske krize

Pojam euroskepticizma u najširem se obliku definira kao otpor europskim integracijskim procesima. Predstavlja kako ekonomski, tako i sociološki i politički fenomen koji se različitim intenzitetom javlja u svim fazama priključenja nacionalnog gospodarstva europskim integracijskim procesima, a potom i samoj Europskoj uniji. Analiza troškova i koristi pristupanja monetarnim integracijama, u kombinaciji s ostalim faktorima (osjećaj nacionalnog ponosa i patriotizma, razina informiranosti o zahtjevima i reformama koje proces zahtijeva i sl.) može, između ostalog, rezultirati otporom čiji intenzitet se kreće od djelomičnog neprihvaćanja usmjerenog prema pojedinim dijelovima procesa i/ili zahtjevima za djelomičnom reformom pojedinih faza pa sve do njegovog potpunog odbijanja. S druge strane euroskepticizma su pristalice ulaska u euro integracije koji članstvo u zajednici tog tipa smatraju rješenjem za probleme nacionalnog gospodarstva. Globalna financijska kriza uzrokovala je niz problema u Europskoj uniji (posebno u eurozoni) te je dodatno produbila problem euroskepticizma. Unutarnji problemi zajednice te posljedice odricanja od monetarnog i političkog suvereniteta s jedne strane gospodarstva čini ranjivijima na probleme iz okruženja dok se, s druge strane, u okviru Unije radi na izgradnji novih mehanizama zaštite i pomoći najugroženijim članicama, što je također destabilizira. Duboki i ozbiljni unutarnji problemi, u kombinaciji s nestabilnostima globalnih tržišta, ugrožavaju ne samo kratkoročnu stabilnost gospodarstva i zajedničke valute, nego i sami opstanak Unije u postojećem obliku, a u pitanje svakako dovode i buduća proširenja. U svjetlu završetka pregovora te skorog ulaska Hrvatske u Europsku uniju kao i predstojećeg referenduma, aktualizira se pitanje općih stavova te postojanja i intenziteta otpora (drugim riječima (ne)prihvaćanja) europskih integracijskih procesa. Uvođenje eura pri tome je tek posljednja, ali vjerojatno i najvidljivija faza, koja uključuje značajna ograničenja monetarne i političke suverenosti. Globalna financijska kriza uzdrmala je europsku zajednicu do mjere da se razmatraju ne samo krizne mogućnosti monetarne i fiskalne politike, nego i reforme koje će biti poduzete u budućnosti. Osobito se analiziraju budući pravci fiskalne politike što uključuje i rasprave o fiskalnoj uniji, izdavanju euro-obveznica te razvoju i jačanju institucija koje će spriječiti razvoj kriza u budućnosti. U okviru rada s nekoliko se aspekata analiziraju problemi eurozone te njihov utjecaj na stare, ali i buduće članice Unije te ima više ciljeva. Prvi je analizirati pojam euroskepticizma sa stanovišta ograničenja koji proces europskih integracija donosi monetarnoj suverenosti. Drugi cilj je prikazati dosadašnje mjere i razmotriti zahtjeve i napore za fiskalnom konsolidacijom u okviru Europske unije te, konačno, način na koji taj proces utječe na budućnost zajednice. Konačno, razmatraju se mogućnosti transformacije zajednice u smjeru fiskalne unije.

euroskepticizam; Europska unija; monetarna politika; fiskalna politika

Rad je objavljen u tematskom broju časopisa Ekonomija/Economisc posvećenom Međunarodnom znanstvenom skupu "Monetarna politika u uvjetima liberaliziranih tokova kapitala" u spomen prof. dr. sc. Antunu Šokmanu (Ekonomski fakultet Zagreb i Rifin)

engleski

Monetary and Fiscal Aspects of Euroscepticism: Problems of Monetary Integrations in Terms of Global Financial Crisis

nije evidentirano

euroscepticism; European Union; monetary policy; fiscal policy

nije evidentirano

Podaci o izdanju

18 (3)

2011.

609-625

objavljeno

1330-0636

Povezanost rada

Ekonomija