Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 552012

Pokretljivost kroma u tlu


Keleman, Elizabeta
Pokretljivost kroma u tlu, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 552012 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pokretljivost kroma u tlu
(Chromium mobility in soil)

Autori
Keleman, Elizabeta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
19.07

Godina
2011

Stranica
52

Mentor
Furač, Lidija

Ključne riječi
krom; željezov hidroksi; pokretljivost; adsorpcija; modeli površinskog kompleksiranja
(chromium; hydrous ferric oxide; mobility; adsorption; model of surface complexation)

Sažetak
Krom pripada grupi teških i izuzetno toksičnih metala. Krom se javlja u nekoliko oksidacijskih stanja od čega su najstabilnija krom (III) i (VI) od čega je krom (VI) toksičniji za biološki sustave. Primjena kroma i njegovih spojeva široko je rasprostranjena u različitim industrijskim granama zbog čega sve one imaju kao nusprodukte velike količine industrijskog otpada. Nepropisnim odlaganjem takvog otpada dolazi do otpuštanja kroma u okoliš pri čemu krom, ovisno o uvjetima u kojima se nađe, može postati pokretljiv u okolišu i lako ući u prehrambeni lanac, onečistiti podzemne vodotokove i vodonosnike te imati značajne nepovoljne biološke i ekološke posljedice. U svrhu predviđanju utjecaja različitih čimbenika na pokretljivost metala razvijeni su geokemijski ravnotežni modeli koji omogućuju simuliranje takvih procesa. U ovom radu simulirani su uvjeti u kojima će krom u oksidacijskom stanju (III) i (VI) biti čvrsto adsobirano na površinu getita, FeOOH ; te je istražen utjecaj različitih čimbenika koji uzrokuju njegovu desorpciju. Istraženi su utjecaj pH vrijednosti, utjecaj različite koncentracije adsorbensa te utjecaj voda različitog sastava. Rezultati modeliranja pokazuju da se Cr (III) i Cr (VI) vežu na getit, FeOOH, specifičnom adsorpcijom mehanizmom površinskog kompleksiranja. Model dvostrukog sloja (DLM) najbolje opisuje mehanizam površinskog kompleksiranja za Cr (III) i Cr (VI), a kompleksi koji pri tome nastaju su monodentatni unutarnje sferni. Krom (III) vezan je kao površinski kompleks na FeOOH pri čemu površinski kompleks ≡FehOCrOH+ prevladava do pH vrijednosti 4, ali već pri pH vrijednosti 3 prisutan je kao pokretljivi Cr3+. Za razliku od njega, Cr (VI) je nepokretljiv prisustvu FeOOH u području pH vrijednosti od 3 do 10 uslijed stvaranja kompleksnih površinskih vrsta ≡FeCrO4- i ≡FeOHCrO42-. Krom (III) i (VI) pod utjecajem Ca2+, Mg2+i SO42- iz vodovodne vode i kišnice postat će pokretljivi u području pH vrijednosti okoliša. Navedeni kationi i anion kompetiraju za aktivna površinska mjesta na FeOOH i istiskuju krom što je naročito nepovoljno za Cr (VI) koji je otrovniji od Cr (III) . Rezultati ovih modeliranja omogućuju predviđanje pokretljivosti kroma u okolišu mogućnošću brze promjene mnogobrojnih parametra.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekti:
125-1253008-2571 - Pročišćavanje i stabilizacija vode u velikim vodoopskrbnim sustavima (Sipos, Laszlo, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lidija Furač (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Keleman, Elizabeta
Pokretljivost kroma u tlu, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Keleman, E. (2011) 'Pokretljivost kroma u tlu', diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Keleman, Elizabeta}, year = {2011}, pages = {52}, keywords = {krom, \v{z}eljezov hidroksi, pokretljivost, adsorpcija, modeli povr\v{s}inskog kompleksiranja}, title = {Pokretljivost kroma u tlu}, keyword = {krom, \v{z}eljezov hidroksi, pokretljivost, adsorpcija, modeli povr\v{s}inskog kompleksiranja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Keleman, Elizabeta}, year = {2011}, pages = {52}, keywords = {chromium, hydrous ferric oxide, mobility, adsorption, model of surface complexation}, title = {Chromium mobility in soil}, keyword = {chromium, hydrous ferric oxide, mobility, adsorption, model of surface complexation}, publisherplace = {Zagreb} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font