Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 551664

Prediktori postoperativnih promjena u ponašanju djece


Benko, Marta
Prediktori postoperativnih promjena u ponašanju djece 2011., magistarski rad, Filozofski fakultet, Zagreb


Naslov
Prediktori postoperativnih promjena u ponašanju djece
(Predictors of postoperative behavioral outcomes in children)

Autori
Benko, Marta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Filozofski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.05.

Godina
2011

Stranica
108

Mentor
Keresteš, Gordana

Ključne riječi
Hospitalizam; preoperativna anksioznost; operacija; postoperativne maladaptivne promjene u ponašanju djece; separacija od roditelja
(Hispitalosm; properative anxiety; surgery; postoperative maladaptive bihavioral changes in children; separation from parents)

Sažetak
Cilj rada bio je ispitati postoperativne promjene u ponašanju predškolske djece i utvrditi čimbenike povezane s tim promjenama te na temelju toga dati preporuke za humanizaciju bolničkog liječenja djece. U sklopu rada provedeno je longitudinalno istraživanje kojim je individualno ispitano 99 djece u dobi od 4 do 7 godina, hospitalizirane zbog operacije koja se izvodi pod općom anestezijom. Djeca su praćena od prije operacije do 12 tjedana nakon operacije. Rezultati istraživanja poduprli su teorijske modele koji ističu ulogu preoperativne anksioznosti u postoperativnim promjenama u djetetovu ponašanju. U praktičnome i stručnom smislu najrelevantniji su rezultati koji pokazuju kako djeca s ograničenim vremenom posjeta imaju značajno više postoperativnih promjena u ponašanju od djece s neograničenim vremenom posjeta. Također, utvrđeno je da se razina problemnog ponašanja djece s ograničenim posjetima znatno sporije vraća na preoperativnu razinu od problemnog ponašanja djece s neograničenim posjetima. Dobiveni rezultati empirijski potkrepljuju potrebu za humanizacijom režima posjećivanja hospitalizirane djece.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-1301683-1400 - Ličnost roditelja i roditeljstvo tijekom tranzicije djeteta u adolescenciju (Gordana Keresteš, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb