Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 55152

Gingivostomatitis uzrokovan herpes simplex virusom u imunodeficijentnih bolesnika


Draženović, Vladimir; Pražić, Nada; Božikov, Jadranka; Mlinarić-Galinović, Gordana
Gingivostomatitis uzrokovan herpes simplex virusom u imunodeficijentnih bolesnika // Drugi hrvatski ikrobiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem / Hrvatsko mikrobiološko društvo (ur.).
Zagreb: Hrvatsko mikrobiološko društvo, 2000. (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Gingivostomatitis uzrokovan herpes simplex virusom u imunodeficijentnih bolesnika
(Herpes simplex virus-gingivostomatitis in immunidefficient patients)

Autori
Draženović, Vladimir ; Pražić, Nada ; Božikov, Jadranka ; Mlinarić-Galinović, Gordana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Drugi hrvatski ikrobiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem / Hrvatsko mikrobiološko društvo - Zagreb : Hrvatsko mikrobiološko društvo, 2000

Skup
Drugi hrvatski ikrobiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Brijuni, Hrvatska, 3-6.10.2000

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Gingivostomatitis; herpes simplex virus; immunodeficijencija
(Gingivostomatitis; herpes simplex virus; immunodefficiency)

Sažetak
Cilj rada: Ovim radom se željelo istražiti učestalost gingivostomatitisa uzrokovanih herpes simplex virusom (HSV) kod imunodeficijentnih bolesnika. Metode: U studiji je ispitano 227 imunodeficijentnih bolesnika (147 muškaraca i 80 žena) s gingivostomatitisom. Ti su bolesnici primarno bolovali od leukoze, aplastične anemije, limfoma, HIV-infekcije ili su bili u imunosupresiji u toku transplantacije organa, a bili su stari od 1 do 78 godina. Etiološka dijagnoza herpes infekcije je učinjena izravnim virološkim metodama: imunofluorescentnom detekcijom virusa izravno iz kliničkog materijala (bris lezije u orofarinksu) i izolacijom virusa na kulturi stanica. Rezultati: Kod obrađenih imunodeficijentnih bolesnika sa sindromom gingivostomatitisa u 40,1% (91/227) slučajeva je dokazan HSV i to u 37% (54/147) muškaraca i 46% (37/80) žena. Više od polovice (66%) HSV-pozitivnih bolesnika bilo je u dobi od 20 do 50 godina života. U najčešče zastupljenom sindromu, akutnoj leukemiji, HSV bio je uzročhik gingivostomatitisa u 43% (46/106) slučajeva. Zaključak: U bolsnika s leukozama HSV je bio uzročnik gingivostomatitisa u 39,9% (73/183) slučajeva. S obzirom da je u današnje vrijeme dostupna brza i precizna etiološka dijagnostika i specifična terapija HSV-infekcija potrebno je u tom smislu tretirati bolesnike s gingivostomatitisom, naročito one s imunodeficijencijom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
108158

Ustanove
Medicinski fakultet, Zagreb