Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kako možemo utjecati na hipertrigliceridemiju lijekovima? (CROSBI ID 581172)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Zaputović, Luka Kako možemo utjecati na hipertrigliceridemiju lijekovima? // Simpozij HAZU i Hrvatskoga društva za aterosklerozu: "Prevencija ateroskleroze: povišeni trigliceridi kao čimbenik rizika". 2011

Podaci o odgovornosti

Zaputović, Luka

hrvatski

Kako možemo utjecati na hipertrigliceridemiju lijekovima?

Sadašnje smjernice naglašavaju važnost snižavanja povišenog LDL kolesterola kao primarnog cilja u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Preporučeni lijekovi izbora su statini, čija je učinkovitost i sigurnost dokazana nizom kliničkih studija. Unatoč tome, pojavnost kardiovaskularnih događaja ostaje visoka i nakon postizanja optimalnih vrijednosti LDL kolesterola, a preostali rizik iznosi 65 do 80%. Većim je dijelom uvjetovan povišenim serumskim trigliceridima i sniženim HDL kolesterolom (tzv. aterogenom dislipidemijom), poremećajem lipida često udruženim s visokorizičnim stanjima poput metaboličkog sindroma i šećerne bolesti tipa 2. Smjernice National Cholesterol Education Program (NCEP) Adult Treatment Panel (ATP) III preporučuju ciljano liječenje hipertrigliceridemije u bolesnika s visokim kardiovaskularnim rizikom. Iako je promjena životnih navika primarna terapijska mjera, ona je zbog dugoročnog nepridržavanja često nedostatna te je nužno i farmakološko liječenje. Kao mogući terapijski izbor u obzir dolaze fibrati, nijacin i omega-3 masne kiseline. Zbog rizika od akutnog pankreatitisa, vrlo visoka hipertrigliceridemija (>5, 64 mmol/L) indikacija je za farmakološko liječenje neovisno o LDL kolesterolu i kardiovaskularnom riziku. Fibrati i gemfibrozil snizuju trigliceride za 20 do 50%. Unutar ove skupine lijekova fenofibrat predstavlja najbolji izbor, zbog dokazane sigurnosti i učinkovitosti u smanjenju kardiovaskularnih događaja u bolesnika s dijabetesom tipa 2 i aterogenom dislipidemijom (FIELD i ACCORD studija). Nijacin je dugo poznati eulipemik, koji ovisno o dozi (0, 5 do 2 g) snizuje trigliceride za 15 do 35%, no ima skromnu podnošljivost. Novi sporo djelujući oblici nijacina, a osobito fiksna kombinacija s laropiprantom, antagonistom prostaglandina odgovornog za crvenilo lica, imaju znatno bolju podnošljivosti i prihvatljivije doziranje u odnosu na stare brzo djelujuće pripravke. Pravo mjesto nijacina u kardiovaskularnoj prevenciji odredit će rezultati velikih, trenutno vođenih kliničkih studija (AIM HIGH i HPS-THRIVE). Omega-3 masne kiseline, eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA) kiselina, u dnevnoj dozi od dva do četiri grama snizuju trigliceride za 30 do 50%. Kombiniraju li se sa statinima, povećavaju njihov učinak na trigliceride za dodatnih 30%. Nove skupine lijekova s povoljnim djelovanjem na trigliceride i HDL kolesterol su CETP inhibitori (anacetrapib, dalcetrapib) i selektivni tiromimetici (eprotirom i sobetirom), trenutno u fazi kliničkih ispitivanja.

trigliceridi; farmakološka terapija; statini; fibrati; nijacin; omega-3 masne kiseline

nije evidentirano

engleski

How to decrease elevated triglycerides with drugs?

nije evidentirano

Triglycerides; Drug therapy; Statins; Fibrates; Niacin; Omega-3 Fatty Acids

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2011.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Simpozij HAZU i Hrvatskoga društva za aterosklerozu: "Prevencija ateroskleroze: povišeni trigliceridi kao čimbenik rizika"

Podaci o skupu

Simpozij HAZU i Hrvatskoga društva za aterosklerozu: "Prevencija ateroskleroze: povišeni trigliceridi kao čimbenik rizika"

ostalo

07.04.2011-07.04.2011

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti