Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 551005

Novije znanstvene spoznaje o njezi dječje kože


Zakanj, Zora
Novije znanstvene spoznaje o njezi dječje kože // Paediatria Croatica. Supplement, 54 (2010), 145-145 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 551005 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Novije znanstvene spoznaje o njezi dječje kože
(Recent scientific findings about the care of children's skin)

Autori
Zakanj, Zora

Izvornik
Paediatria Croatica. Supplement (1330-724X) 54 (2010); 145-145

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
dječja koža; njega kože
(children's skin; skin care)

Sažetak
Novija znanstvena istraživanja o njezi dječje kože potaknuta su raznim utjecajima, a prije svega povećanom učestalošću alergijskih bolesti. Općeprihvačena razmišljanja proizlaze iz brojnih prikaza slučajeva i nekontroliranih studija, nešto manje iz kontroliranih i/ili randomiziranih kliničkih studija, a najmanje iz sustavnih literaturnih i znanstvenih pregleda. U današnje vrijeme uglavnom su prisutna mišljenja da je samo voda u njezi kože dobra i dovoljna, a da kozmetički proizvodi nisu dobri. Mineralna ulja, za razliku od onih biljnih, ne preporu~uju se, a konzervansi i razni dodatci se izbjegavaju. Danas je mogu};e ponuditi znanstveno utemeljen odgovor na pitanje o razlici u preporukama za njegu ko`e u djece u odnosu na odrasle. Zbog jedinstvene funkcije ko`ne barijere u djece, dječja se koža ne mo`e njegovati na jednak na~in kao ko`a odrasle osobe. To se posebno odnosi na prvu godinu `ivota, kad ko`a do`ivljava brojne promjene u strukturi, sastavu i funkciji. Prva godina `ivota je nastavak maturacijskih promjena koje su zapo~ele tijekom intrauterinog razvoja. Fetalni epidermis po~inje funkcionirati kao barijera oko 34. tjedna intrauterinog razvoja. Nakon ro|enja pojedini slojevi ko`e su tanji, stanice su manje, manje je prirodnog ~imbenika vla`enja ko`e i ve};i je transepidermalni gubitak vode, {;to djetetovu ko`u ~ini propusnijom i sklonijom isu{;ivanju. Zbog nezrele barijere i manje pigmenata, dje~ja je ko`a osjetljivija na iritacije i infekcije te na ultraljubi~asto zra~enje. Znanstvena istra`ivanja posljednjih deset godina usmjerena su prema standardizaciji objektivnih metoda, na osnovi kojih se mo`e promatrati funkcija ko`ne barijere u raznim uvjetima. To su prije svega transepidermalni gubitak vode, mjerenje koli~ine perkutane apsorpcije vode, pH ko`e i koli~ina loja. Najnovije europske preporuke za njegu dje~je ko`e (Blume-Peytavi U, et all. Bathing and cleasing in newborns from day 1 to first year of life: recommendations from a European round table meeting. JEADV 2009 ; 23:751-9.), trebale bi poslu`iti kao vodilja za usvajanje novih preporuka za njegu dje~je ko`e na razini stru~nih dru{;tava pojedinih zemalja. Posebno se isti~u preporuke za prvo kupanje novoro|en~eta, kao i za nastavak rutinske njege dojena~ke i dje~je ko`e, ovisno o kulturalnim i sezonskim utjecajima. Ako se zadovolje osnovni sigurnosni uvjeti (kada postavljena na sigurnome mjestu, ~ista voda bez mogu};nosti bakterijske kontaminacije, temperatura vode od 37-37, 5°C, dubina vode do razine djetetovih kukova, temperatura zraka u prostoriji 21-22°C, kupanje djeteta pod nadzorom odrasle osobe), preferira se kupanje u odnosu na pranje djeteta. Za kupanje se preporu~a voda uz dodatak teku};eg sredstva za kupanje, uz u~estalost kupanja 2-3 puta na tjedan.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekti:
072-0000000-0249 - Longitudinalna studija o rastu i razvoju djece predškolske dobi u Hrvatskoj (Grgurić, Josip, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Klinika za dječje bolesti Medicinskog fakulteta

Profili:

Avatar Url Zora Zakanj (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Zakanj, Zora
Novije znanstvene spoznaje o njezi dječje kože // Paediatria Croatica. Supplement, 54 (2010), 145-145 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Zakanj, Z. (2010) Novije znanstvene spoznaje o njezi dječje kože. Paediatria Croatica. Supplement, 54, 145-145.
@article{article, author = {Zakanj, Z.}, year = {2010}, pages = {145-145}, keywords = {dje\v{c}ja ko\v{z}a, njega ko\v{z}e}, journal = {Paediatria Croatica. Supplement}, volume = {54}, issn = {1330-724X}, title = {Novije znanstvene spoznaje o njezi dje\v{c}je ko\v{z}e}, keyword = {dje\v{c}ja ko\v{z}a, njega ko\v{z}e} }
@article{article, author = {Zakanj, Z.}, year = {2010}, pages = {145-145}, keywords = {children's skin, skin care}, journal = {Paediatria Croatica. Supplement}, volume = {54}, issn = {1330-724X}, title = {Recent scientific findings about the care of children's skin}, keyword = {children's skin, skin care} }

Časopis indeksira:


  • Scopus

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font