Utjecaj nagiba terena na kemijske značajke vinogradarskih tala Plešivice (CROSBI ID 581033)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Sever Štrukil, Zdravka ; Bensa, Aleksandra ; Runjić, Marko ; Krklec, Kristina
hrvatski
Utjecaj nagiba terena na kemijske značajke vinogradarskih tala Plešivice
Cilj rada je bio utvrditi utjecaj nagiba terena (12° i 22°) na kemijske značajke pojedinih dijelova padine vinogradarskih tala na laporu, Plešivičkog vinogorja. U površinskom i potpovršinskom sloju tla gornje trećine padine, utvrđena je veća pH vrijednost u odnosu na donju, uz signifikantne razlike samo na strmijoj padini. Ukupni karbonati signifikantno rastu od donje trećine padine prema gornjoj, u oba sloja tla, na obje lokacije. Fiziološki aktivno vapno signifikantno raste od dna prema vrhu padine, u oba sloja tla, samo na većem nagibu. Prema opskrbljenosti fiziološki aktivnim fosforom i kalijem u oba sloja tla nema statistički opravdanih razlika između pojedinih dijelova padine, na obje lokacije.
vinogradarska tla; nagib; pH; karbonati; hraniva
nije evidentirano
engleski
The impact of slope inclination on chemical properties of Plešivica vineyard soil
nije evidentirano
vineyard soil; slope; pH; carbonates; nutrients
nije evidentirano
Podaci o prilogu
116-120.
2012.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Pospišil, Milan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
9789537878016
Podaci o skupu
47 hrvatski i 7 međunarodni simpozij agronoma
poster
01.01.2012-01.01.2012
Opatija, Hrvatska