Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 550491

Program za zaštitu i promicanje dojenja u Hrvatskoj (rezultati i izazovi)


Grgurić, Josip; Zakanj, Zora; Pavičić-Bošnjak, Anita; Stanojević, Milan
Program za zaštitu i promicanje dojenja u Hrvatskoj (rezultati i izazovi) // Paediatria Croatica, 54 (2010), 132-133 (recenziran, članak, stručni)


CROSBI ID: 550491 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Program za zaštitu i promicanje dojenja u Hrvatskoj (rezultati i izazovi)
(Program to protect and promote breastfeeding in Croatia (results and challenges))

Autori
Grgurić, Josip ; Zakanj, Zora ; Pavičić-Bošnjak, Anita ; Stanojević, Milan

Izvornik
Paediatria Croatica (1330-1403) 54 (2010); 132-133

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
dojenje; Hrvatska; zaštita
(breastfeeding; promotion; program)

Sažetak
Tijekom 2007. godine u našoj je zemlji obnovljen program promicanja dojenja, koji su svojedobno pokrenuli u svijetu SZO i UNICEF pod nazivom „Rodilišta-prijatelji djece“. Rodilišta koja ispune kriterije tzv. „Deset koraka do uspješnog dojenja“ nakon provedenog ocjenjivanja dobivaju naziv „Rodilište-prijatelj djece“. U razdoblju od 2007. godine do sada više od polovice naših rodilišta je ostvarilo u potpunosti ove navedene kriterije. Međutim, program za zaštitu i promicanje dojenja u rodilištima je samo jedan manji, ali vrlo znaćajni segment, koji traži mnogo širi pristup prema stvaranju kulture koja će u cijelosti biti prijateljski orijentirana prema dojenju. Da bi se to postiglo, u postupku je donošenje Nacionalnog plana za zaštitu i promicanje dojenja u Hrvatskoj. U njemu zna~čjnu ulogu imaju nositelji pojedinih aktivnosti i programskih zadataka, a to su različti djelatnici objedinjeni u interdisciplinarnosti svojih područa, a koji skrbe o zdravstvenoj zašiti djece. U sklopu toga predstavit će se novi programi u promicanju dojenja različitih profila zdravstvenih djelatnika, s posebnim osvrtom na ulogu pedijatara i medicinskih sestara koji rade s djecom.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Projekti:
072-0000000-0249 - Longitudinalna studija o rastu i razvoju djece predškolske dobi u Hrvatskoj (Grgurić, Josip, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Klinika za dječje bolesti Medicinskog fakulteta,
Zdravstveno veleučilište, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju

Grgurić, Josip; Zakanj, Zora; Pavičić-Bošnjak, Anita; Stanojević, Milan
Program za zaštitu i promicanje dojenja u Hrvatskoj (rezultati i izazovi) // Paediatria Croatica, 54 (2010), 132-133 (recenziran, članak, stručni)
Grgurić, J., Zakanj, Z., Pavičić-Bošnjak, A. & Stanojević, M. (2010) Program za zaštitu i promicanje dojenja u Hrvatskoj (rezultati i izazovi). Paediatria Croatica, 54, 132-133.
@article{article, year = {2010}, pages = {132-133}, keywords = {dojenje, Hrvatska, za\v{s}tita}, journal = {Paediatria Croatica}, volume = {54}, issn = {1330-1403}, title = {Program za za\v{s}titu i promicanje dojenja u Hrvatskoj (rezultati i izazovi)}, keyword = {dojenje, Hrvatska, za\v{s}tita} }
@article{article, year = {2010}, pages = {132-133}, keywords = {breastfeeding, promotion, program}, journal = {Paediatria Croatica}, volume = {54}, issn = {1330-1403}, title = {Program to protect and promote breastfeeding in Croatia (results and challenges)}, keyword = {breastfeeding, promotion, program} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font