Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 550390

Fotofizikalni i fotokemijski procesi u porfirinima


Jelovica Badovinac, Ivana; Orlić, Nada
Fotofizikalni i fotokemijski procesi u porfirinima // Knjiga sažetaka 7. znanstvenog sastanka Hrvatskog fizikalnog društva / Gajović, Andreja ; Tokić, Vedrana ; Zorić, Maja ; Maruščak, Tomislav (ur.).
Zagreb: Hrvatsko fizikalno društvo, 2011. str. 135-135 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Fotofizikalni i fotokemijski procesi u porfirinima
(Photophysical and photochemical processes in porphyrins)

Autori
Jelovica Badovinac, Ivana ; Orlić, Nada

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka 7. znanstvenog sastanka Hrvatskog fizikalnog društva / Gajović, Andreja ; Tokić, Vedrana ; Zorić, Maja ; Maruščak, Tomislav - Zagreb : Hrvatsko fizikalno društvo, 2011, 135-135

ISBN
978-953-7178-20-8

Skup
7. znanstveni sastanak Hrvatskog fizikalnog društva

Mjesto i datum
Primošten, Hrvatska, 13. - 16. listopada 2011.

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Protoporfirin IX; hemin; vremenski razlučiva apsorpcijska spektroskopija; relaksacijska dinamika
(Protoporphyrin IX; hemin; time-resolved absorption spectroscopy; relaxational dynamics)

Sažetak
Porfirini su organske heterocikličke molekule koje imaju veliki interdisciplinarni značaj i predmet su intenzivnih spektroskopskih i strukturnih istraživanja. Ovi aromatski prstenovi su među najinteresantnijim fotoaktivnim molekulama u biologiji. Kao sastavni dio proteina imaju važnu ulogu u raznim biološkim procesima, djeluju kao katalizatori, prijenosnici kisika, komponente su molekulskih elektroničkih naprava, a u medicini su prikladni za tretmane u fotodinamičkoj terapiji tumora, porfirijama, malariji, te kao antitumorski lijekovi. Široko su rasprostranjeni u prirodi te se nazivaju pigmenti života. Prijelazna apsorpcijska spektroskopija daje i spektralne i dinamičke informacije o pobuđenim elektronskim stanjima molekula i jedna je od najpouzdanijih vremenski razlučivih tehnika, a predstavlja i dobru alternativu vremenski razlučivoj fluorescenciji. Relaksacijska dinamika protoporfirina IX i hemina proučavana je u femtosekundnoj vremenskoj domeni, fotopobuđenjem u Soret liniju femtosekundnim laserskim pulsevima. Cilj rada je ostvarenje dubljeg uvida u brze/ultrabrze procese koji se odvijaju u spomenutim molekulama. Protoporfirin IX zauzima posebno mjesto među porfirinskim sustavima budući da upravo on predstavlja osnovnu strukturu velike grupe prirodnih tetrapirola odgovornih za vitalne funkcije aerobnih organizama, a usporedba njegove relaksacijske dinamike sa onom odgovarajućeg metaloporfirina omogućit će bolje poznavanje svojstava tih molekula, a time i olakšati daljnja istraživanja odgovarajućih proteina. Provedena istraživanja nadovezuju se na rezultate navedene u literaturi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FizikaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
316-0000000-3192 - Analiza složenih sustava spektroskopskim metodama (Nada Orlić, )

Ustanove
Sveučilište u Rijeci - Odjel za fiziku