Utjecaj procesnih parametara na senzorska svojstva soka od šljive (CROSBI ID 368729)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Marinčić, Džoni
Vahčić, Nada
hrvatski
Utjecaj procesnih parametara na senzorska svojstva soka od šljive
Senzorska analiza je novija znanstvena disciplina koja procjenjuje svojstva prehrambenog proizvoda koja dolaze u doticaj s našim osjetilima i za svako svojstvo utvrđuje pojmove koji ga identificiraju i kvantificiraju. Jedna od metoda senzorske analize je deskriptivna (opisna) analiza. Deskriptivna analiza uključuje detekciju i opis svih kvalitativnih i kvantitativnih gledišta proizvoda od strane treniranih panelista. Metoda primijenjena za senzorsko ocjenjivanje soka od šljive je kvantitativna deskriptivna metoda. Najveća prednost ove metode je grafičko prikazivanje rezultata. Rezultati su prikazani uz pomoć paukovih mreža na razumljiv i jednostavan način. Procesni parametri (koncentracija enzima, temperatura i vrijeme) nemaju značajniji utjecaj na intenzitet ispitivanih senzorskih svojstava.
šljiva; senzorska analiza; deskriptivna analiza; kvantitativna deskriptivna metoda
nije evidentirano
engleski
Effect of process parameters on the sensory properties of plum juice
nije evidentirano
plum; sensory analysis; descriptive sensory analysis; quantitative descriptive method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
23.12.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb