Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 550312

FENOTIPSKA KARAKTERIZACIJA BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE IZ HRVATSKIH AUTOHTONIH PREHRAMBENIH PROIZVODA USPOREDBOM KLASIČNE METODE I METODA SPEKTROMETRIJE MASA


Grandić, Marina
FENOTIPSKA KARAKTERIZACIJA BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE IZ HRVATSKIH AUTOHTONIH PREHRAMBENIH PROIZVODA USPOREDBOM KLASIČNE METODE I METODA SPEKTROMETRIJE MASA 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
FENOTIPSKA KARAKTERIZACIJA BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE IZ HRVATSKIH AUTOHTONIH PREHRAMBENIH PROIZVODA USPOREDBOM KLASIČNE METODE I METODA SPEKTROMETRIJE MASA
(COMPARISON OF CLASSICAL METHOD AND MASS SPECTROMETRY METHODS FOR PHENOTYPIC CHARACTERIZATION OF LACTIC ACID BACTERIA FROM CROATIAN AUTHENTIC FOOD)

Autori
Grandić, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.09

Godina
2011

Stranica
89

Mentor
Bačun-Družina, Višnja

Neposredni voditelj
Cindrić, Mario

Ključne riječi
Bakterije mliječne kiseline; identifikacija vrsta; spektrometrija masa; antibiotička rezistencija
(Lactic acid bacteria; species identification; mass spectrometry; antibiotic resistance)

Sažetak
Danas postoje sve veći zahtjevi za brzim metodama u identifikaciji i karakterizaciji mikrobnih vrsta. Cilj ovog istraživanja bio je fenotipski karakterizirati bakterije mliječne kiseline iz šesnaest autohtonih hrvatskih proizvoda. Različite tehnike spektrometrije masa zbog brzine izvedbe i pouzdanosti imaju potencijal da zamijene standardne fenotipske i genotipske metode koje se rutinski rabe za identifikaciju bakterijskih vrsta. Usporedbom dvije MS metode za identifikacija vrsta, zaključeno je kako je hibridna tehnika iščitavanja de novo točnija od metode MALDI-TOF Biotyper. U ovom radu ispitano je bakteriocidno djelovanje izoliranih bakterija mliječne kiseline iz autohtonih hrvatskih proizvoda te je utvrđen povećani bakteriocidni potencijal u bakterija Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei i Pediococcus pentosaceus. Utvrđena je različita antibiotička osjetljivost u deset sojeva L. plantarum na cefalosporine treće generacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0583444-3466 - Stresom izazvana raznolikost i evolucija mješovitih bakterijskih kultura (Višnja Bačun-Družina, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb