Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 549940

Utjecaj sorte, područja i roka berbe na udio tokoferola u maslinovom ulju


Solar, Matea
Utjecaj sorte, područja i roka berbe na udio tokoferola u maslinovom ulju 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj sorte, područja i roka berbe na udio tokoferola u maslinovom ulju
(Influence of variety, area and harvest time on the proportion of tocopherols in olive oil)

Autori
Solar, Matea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2011

Stranica
36

Mentor
Škevin, Dubravka

Ključne riječi
Maslinovo ulje; tokoferoli; sorte; oblica; indeks zrelosti
(Olive oil; tocopherols; varieties; Oblica; index of maturity)

Sažetak
Maslinovo ulje je zbog nutritivnih beneficija koje ima na zdravlje jedno od najboljih biljnih ulja našeg podneblja. Cilj ovoga rada bio je utvrditi utjecaj područja uzgoja i sorte te indeksa zrelosti plodova masline na udio α-tokoferola u uzorcima maslinovog ulja dobivenim od sorti Oblica i Leccino. Sastav i udjel tokoferola u uzorcima ulja određen je HPLC metodom, a utjecaji područja uzgoja, indeksa zrelosti ploda i sorte masline na udio α-tokoferola utvrđeni su statističkom analizom. α-tokoferol je jedini tokoferol identificiran u svim uzorcima, a njegov udio se smanjuje povećanjem indeksa zrelosti plodova. Na udio tokoferola uvelike utječu sorta i područje uzgoja maslina. Ulje proizvedeno iz sorte Leccino sadrži više α-tokoferola od ulja proizvedenog iz sorte Oblice, a u uzorcima ulja dobivenim iz obje sorte udio α-tokoferola je veći u onima uzgojenim u Kaštelima nego u Imotskom. Rezultati statističke obrade pokazali su da svaka od triju istraživanih nezavisnih varijabli ima statistički visoko značajan utjecaj na udio α-tokoferola u analiziranim uzorcima, dok je interakcija svih triju varijabli pokazala statistički značajan utjecaj na višoj razini. Prema tome, može se zaključiti da će promjenom bilo koje od triju navedenih varijabli doći do značajne promjene u udjelu α-tokoferola u maslinovom ulju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Dubravka Škevin, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb