Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj sastava podloge i uvjeta okoline na proizvodnju (S)-adenozil-L-metionina pomoću kvasca Pichia stipitis (CROSBI ID 368672)

Ocjenski rad | diplomski rad

Percela, Ana Utjecaj sastava podloge i uvjeta okoline na proizvodnju (S)-adenozil-L-metionina pomoću kvasca Pichia stipitis / Stanzer, Damir (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Percela, Ana

Stanzer, Damir

hrvatski

Utjecaj sastava podloge i uvjeta okoline na proizvodnju (S)-adenozil-L-metionina pomoću kvasca Pichia stipitis

(S)-adenozil-L-metionin (SAMe) je molekula važna za život svake stanice, jer je univerzalni donor metilne skupine. Nastaje sintezom iz ATP-a i metionina djelovanjem metionin-adenoziltransferaze. Sudjeluje u tri važna metabolička puta: transmetilacija, trans-sulfuracija te biosinteza poliamina. Nedostatak SAMe u ljudskom organizmu kao i poremećaji u metabolizmu SAMe mogu se manifestirati kroz različite poremećaje u funkcioniranju jetre, te imunološkom i živčanom sustavu. Cilj ovog rada bio je proučiti utjecaj sastava podloge i uvjeta okoline na proizvodnju SAMe pomoću kvasca Pichia stipitis pri uzgoju na laboratorijskoj tresilici. Rezultati pokazuju da se najveća količina akumuliranog SAMe ostvaruje u 18-om satu uzgoja (69, 63 mg/g s.tv.kvasca) u glukoznoj podlozi s dodatkom 4, 5 g/L D, L-metionina, pri temperaturi od 30oC i pH vrijednosti 4, 8.

kvaščeva biomasa; S-adenozil-L-metionin

nije evidentirano

engleski

Influence of medium composition and environmental conditions on the production of S-adenosyl-L-methionine with the yeast Pichia stipitis

nije evidentirano

yeast biomass; S-Adenosyl-L-methionine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

55

11.04.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija