Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na sastav masnih kiselina repičinog ulja (CROSBI ID 368671)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Sušić, Ina
Škevin, Dubravka
hrvatski
Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na sastav masnih kiselina repičinog ulja
Cilj rada bio je analizirati utjecaj kultivara i načina proizvodnje na sastav odnosno udio masnih kiselina u repičinu ulju. Kombinacijom tri kultivara uljane repice i tri načina proizvodnje (hladno prešanje, prešanje uz prethodno kondicioniranje, ekstrakcija pri sobnoj temperaturi) dobiveno je 9 uzoraka ulja. U uzorcima je utvrđeno 16 masnih kiselina čiji se udio kretao unutar granica propisanih Pravilnikom o jestivim uljima i mastima Republike Hrvatske. Najzastupljenija masna kiselina bila je oleinska kiselina a slijedile su je linolna, linolenska i palmitinska kiselina. Pojedinačni udio preostalih masnih kiselina iznosio je manje od 2%. Nutritivna kvaliteta istraženih ulja potvrđena je malim udjelom zasićenih masnih kiselina te povoljnim omjerom (2:1) linolne i linolenske kiseline. Kultivar je imao statistički značajan utjecaj na udio pojedinih masnih kiselina, a isto je ustanovljeno i za način proizvodnje ulja. PCA analizom, međutim, nije potvrđeno da prema masnim kiselinama možemo okarakterizirati uzorke proizvedene različitim načinima iz istog kultivara.
repičino ulje; kultivar; način proizvodnje; masne kiseline; nutritivna kvaliteta
nije evidentirano
engleski
The influence of cultivar and oil extraction process on the fatty acid composition of rapeseed oil
nije evidentirano
rapeseed oil; cultivar; oil production methods; fatty acids; nutritive quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
28.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb