Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta kaše od malina (CROSBI ID 368659)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mikičić, Fabijan Određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta kaše od malina / Budžaki, Sandra (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2011

Podaci o odgovornosti

Mikičić, Fabijan

Budžaki, Sandra

hrvatski

Određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta kaše od malina

Specifični toplinski kapacitet (cp) predstavlja svojstvo materijala koje ovisi o sastavu i temperaturi. U radu je određivan specifični toplinski kapacitet kaše od malina modificiranom metodom miješanja u ovisnosti o temperaturi. Kako ne postoje standardne metode određivanja specifičnog toplinskog kapaciteta za hranu tako je posebno konstruiran uređaj (kalorimetar) za određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta. Uređaj se temelji na standardnoj metodi za određivanje cp materijala poput metala, različitih konstrukcijski i ambalažnih materijala. Kalorimetar je modificiran u smislu smjera prijenosa topline između materijala kojem se određuje specifični toplinski kapacitet i medija koji služi kao izvor topline. Metoda određivanja cp kaše od malina sastoji se od uranjanja uzorka, vakumiranog u PVC foliju, u vodu određene temperature i mjerenja te temperature sve do uspostave toplinske ravnoteže. Temperatura uzorka niža je u odnosu na temperaturu vode u kalorimetru. Specifični toplinski kapacitet kaše od malina određen je u temperaturnom intervalu od 35 do 95 °C. Vrijednosti za specifični toplinski kapacitet kaše od malina pokazuju linearni porast s porastom temperature u promatranom temperaturnom intervalu i kreću se u rasponu od 3, 22 do 3, 94 kJ/kg°C.

specifični toplinski kapacitet ; kaša od malina ; kalorimeter ; metoda miješanja

nije evidentirano

engleski

Determination of specific heat capacity of raspberry puree

nije evidentirano

specific heat capacity ; raspberry puree ; calorimetar ; mixing method

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

16.02.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija