Određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta kaše od malina (CROSBI ID 368659)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mikičić, Fabijan
Budžaki, Sandra
hrvatski
Određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta kaše od malina
Specifični toplinski kapacitet (cp) predstavlja svojstvo materijala koje ovisi o sastavu i temperaturi. U radu je određivan specifični toplinski kapacitet kaše od malina modificiranom metodom miješanja u ovisnosti o temperaturi. Kako ne postoje standardne metode određivanja specifičnog toplinskog kapaciteta za hranu tako je posebno konstruiran uređaj (kalorimetar) za određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta. Uređaj se temelji na standardnoj metodi za određivanje cp materijala poput metala, različitih konstrukcijski i ambalažnih materijala. Kalorimetar je modificiran u smislu smjera prijenosa topline između materijala kojem se određuje specifični toplinski kapacitet i medija koji služi kao izvor topline. Metoda određivanja cp kaše od malina sastoji se od uranjanja uzorka, vakumiranog u PVC foliju, u vodu određene temperature i mjerenja te temperature sve do uspostave toplinske ravnoteže. Temperatura uzorka niža je u odnosu na temperaturu vode u kalorimetru. Specifični toplinski kapacitet kaše od malina određen je u temperaturnom intervalu od 35 do 95 °C. Vrijednosti za specifični toplinski kapacitet kaše od malina pokazuju linearni porast s porastom temperature u promatranom temperaturnom intervalu i kreću se u rasponu od 3, 22 do 3, 94 kJ/kg°C.
specifični toplinski kapacitet ; kaša od malina ; kalorimeter ; metoda miješanja
nije evidentirano
engleski
Determination of specific heat capacity of raspberry puree
nije evidentirano
specific heat capacity ; raspberry puree ; calorimetar ; mixing method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
16.02.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek